På tv i kväll: Krista tävlar i Melodifestivalen

I Malmö. UMK får klara sig utan Krista Siegfrids som programledare i kväll eftersom hon tävlar i Melodifestivalens andra deltävling. Bild: Janne Danielsson/SVT

I kväll gäller det för två finlandssvenska artister på varsin sida om Östersjön. I Finland försöker Rafaela Truda ta sig till final i UMK. I Sverige hoppas Krista Siegfrids gå vidare i Melodifestivalen.

Tävlingen för ny musik sänds i Yle TV2 kl. 21.00, repris söndag kl. 19.10. Melodifestivalen 2016: Deltävling 2 sänds i SVT1/Yle Fem kl. 21.00 och SVT Play.

Det gick rejält åt skogen med gissningarna inför förra lördagens deltävling i UMK – en av tre rättippade finalister är knappast något att smälla med hängslena över. Förhandsfavoriterna Pää-Äijät föll ur tävlingen så det brakade om det, efter ett rörigt framträdande som försökte alltför mycket på gränsen till desperation. I stället gick Saara Aalto, Eini och den största överraskningen Stella Christine vidare.

Det är med större försiktighet man alltså försöker sig på några gissningar inför kvällens andra deltävling, då fyra ballader och två snabba låtar tävlar, alla på engelska. Om förra lördagen var kvinnoras kväll är den här lördagen gissningsvis balladernas. Mest vind i seglen verkar Cristal Snow ha. Den gayromantiska videon till Love is Blind utsågs till tävlingens bästa video under Yles förhandstittningsmaraton för två veckor sedan. Mikael Saari, som kom tvåa 2013, torde också ha tillräckligt med fans för att ta sig till final. Han är kanske den som sett till helheten har det bästa paketet som artist i årets tävling – tyvärr är balladen On It Goes för mycket sömnpiller för de här sammanhangen. Kvällens tredje balladfinalist är antagligen Annica Miláns & Kimmo Bloms duett Good Enough, en smörig sak på ett positivt sätt. Däremot är det inte särskilt personligt eller originellt – ett internationellt låtskrivarteam står bakom bidraget, och det hörs.

En rolig överraskning vore om de sextonårige tvillingarna Attention 2 hade en chans; Ready For the Show är bubblig och trallvänlig med positiv energi. Nykarlebys Beyoncé Rafaela Truda övertygar som artist i sin förhandsvideo och gör det bästa av R&B-iga Rise Up. Ylonas electroballad Blazing Fire är introvert och dunkel, men låter egentligen väldigt Eurovision – dessvärre brukar bidrag av den här typen slås ut som käglor i semifinalerna.

Melodifestivalens andra deltävling kommer att locka extra många finländska tittare i kväll när Krista Siegfrids försöker ta sig till Globen. Fem personer på scen klädda i rött och rutiga rallyflaggor är det som hittills avslöjats om bidraget Faller, som inte låter som någon vinnarlåt, men förhoppningsvis är en finalist. I övrigt ska det bli mest spännande att se vad Isa, som gjorde intryck då hon även deltog i fjol, bjuder på i kväll.

När det gäller stiliga nummer återstår det att se om någon överträffar Ace Wilders snygga kubkoreografi förra lördagen. Den var ännu ett exempel på vilket visuellt nytänkt det finns i den svenska produktionen. Det var inte låtarna utan den sceniska kreativiteten som tog både Måns Zelmerlöw och Loreen hela vägen till seger.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning