Årets kock fick stycka hjort – tre i topp från Helsingfors

Årets kock-tävlingen innebär mycket arbete under lång tid. Under processen från första uttagning till final växte viljan att segra hos Jonathan Slotte, som trots att han deltog för första gången kom så högt som på andra plats. Bild: Santeri Stenvall

Hel hjort, pilgrimsmussla, kålrabbi. Det var ingredienser som finalisterna i Årets kock-tävlingen fick ta sig an på lördagen. Segrade gjorde Kim Päivästö från Helsingforsrestaurangen Inari, på andra plats kom Jonathan Slotte från Palace som deltog för första gången.

Kockarna tävlade inför publik på bokmässan i Helsingfors, och vinnaren korades på lördagskvällen.

Kim Päivästö från restaurang Inari vann den prestigefyllda tävlingen Årets kock 2021. Två blev Jonathan Slotte från Palace och trea Ville Korhonen från Savoy. Alla tre restaurangerna finns i Helsingfors.

Årets kock i Finland har korats årligen sedan 1995. Samtidigt valdes årets servitör, Henna Kolehmainen.

Kim Päivästö deltog i tävlingen för tredje gången, och säger strax efter att han segrat att det nästan är svårt att förstå att det gick vägen.

– Jag får nog ännu smälta det lite.

Kim Päivästö berömmer sina medtävlande och säger att nivån i årets tävling var mycket hög. Bild: Santeri Stenvall

Domarna bedömde hans prestation som jämn hela vägen, och matens smak som den bästa.

Nivån i år var enligt Päivästö mycket hög, och han berömmer sina medtävlande för en god och tuff tävling. Med en seger på fickan är det trevligt att fortsätta arbeta, säger han.

Planerade under natten

Hela fyra finlandssvenskar hade tagit sig till finaltävlingen, vilket HBL uppmärksammat tidigare. En av dem var Jonathan Slotte.

Han deltog för första gången, och att han ändå klarade sig så bra är ovanligt.

– Med tanke på det gick det jättebra, men jag själv gick in för att vinna, säger han.

De tävlande tillredde två förrätter och en huvudrätt. Först i går kväll, efter finalens första dag, fick de sex som var kvar till slutfinalen veta ingredienserna: ostron och äpple, pilgrimsmussla och kålrabbi och till huvudrätten hjort – hel sådan.

– Det var intressant med säsongsbetonad mat som hjort, och så fick vi en liten utmaning med att stycka, säger Slotte.

"Det blev ganska sent" säger Slotte om planerandet och förberedandet under natten.

Och mycket arbete är det med tävlingen, så pass att han inte är säker på om han kommer att ställa upp igen trots den positiva respons han fått.

Slotte säger att han är tacksam för allt det stöd han fått bland annat av arbetskamraterna. Han kommer från Vasa och är yngre köksmästare på Palace.

Vilken betydelse har tävlingen Årets kock?

– Den har väldigt stor betydelse, också att komma på andra plats är stort. Det ger synlighet, folk känner till dig. Att vinna är det största man som individuell kock kan göra i branschen.

Läs också: Få kvinnor ställer upp i tävlingen om årets kock

Alfred Tallberg, Shelter i Helsingfors

Jonathan Slotte, Palace i Helsingfors

Kim Päivästö, Inari i Helsingfors

Sami Sorvoja, Kuokkalan Kartano i Jyväskylä

Jarkko Pulkkinen, Finnjävel Salonki i Helsingfors

Anssi Riihimäki, Aihki i Pyhä

Ville Korhonen, Savoy i Helsingfors

Jaakko Hämeenkorpi, Bistro Sinne i Borgå

Alex Kallträsk, Hejm i Vasa

Simon Selin, Hejm i Vasa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning