Nu kommer höststormen – "Båtförare, stanna i hamn", varnar meteorologen

Höststormen anländer från väster i kväll, varnar meteorologen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Meteorologen Juha Föhr lovar busväder inför veckoslutet, vinden tilltar fredag kväll och blåser upp till storm i natt. Nederbörden kommer som vatten längs kusten medan inlandet får snö. På lördagen drar en iskall nordanvind över landet.

Det ligger ett lågtryck över Finland och på fredagskvällen närmar sig regnmolnen västerifrån. Regnfronten drar österut över landet och för med sig nederbörd i alla former i natt. Det blåser friskt västerifrån, på havet är vinden byig och ställvis kan den nå upp till stormstyrka.

Jourhavande meteorologen Juha Föhr på Foreca uppmanar båtförare i Skärgårdshavet och på Ålands hav att stanna i hamn på fredagskvällen och natten mot lördag.

– Höststormen anländer på fredagskvällen med regn över hela landet och hårda vindar, till och med stormbyar ute till havs längs syd- och västkusten, speciellt på axeln Hitis-Hangö. Det är svårt att säga vilken form nederbörden tar sig i Svenskfinland, men jag skulle förutspå att det handlar om vatten mellan Helsingfors och Åbo, medan det troligtvis kommer snöslask i Östra Nyland och Österbotten, säger Juha Föhr.

Vägarna fryser till på lördag

Det blåser upp till storm efter klockan 20 på fredag kväll och de hårdaste vindbyarna kan säkert uppmätas omkring midnatt, tror Föhr. Senare under natten avtar stormen och på lördagsmorgonen torde regnvädret ha dragit vidare österut.

– Under lördagen klarnar vädret upp och molntäcket skingras, så det finns goda chanser att få se solen på olika håll i landet. Samtidigt blir vädret kallare. Även om temperaturen ligger strax ovanför noll grader finns det stor risk för att de regnvåta vägytorna fryser till is och i så fall blir väglaget mycket halt längs hela kusten, varnar Föhr.

Fredagskvällen bjuder på nederbörd i olika former, längs kusten regnar det, men längre norrut längs västkusten förvandlas regnet till snöslask. I inlandet snöar det troligtvis i natt, säger Juha Föhr på Foreca. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Inne i landet kommer regnen som snö eftersom temperaturen där förväntas ligga runt noll grader, speciellt områden norr om Jyväskylä kan räkna med vitt på marken på lördagen.

– Efter stormen är vinden fortfarande frisk och eftersom det blåser från nordväst kommer vädret att kännas mycket kallt under veckoslutet. Lördagen kommer att bli en vacker och kall höstdag, säger Föhr.

På lördagskvällen drar ett nytt molnområde in över landet, fortfarande från nordväst, och den kan föra med sig lokala snöbyar, speciellt i området omkring Uleåborg och söderut längs västkusten.

– Den nordliga vinden för med sig snöbyar längs kusten då vinden drar med sig fukt från det öppna havet. I Åbolands skärgård kan det faktiskt snöa under natten till söndag, men jag tror inte att snöovädret når fastlandet.

Söndagen blir mulen och kall, vinden håller i sig, men solen kan ställvis glimta fram.

Efter veckoslutet sjunker temperaturen ytterligare och på måndag morgon förutspår Juha Föhr att det är minusgrader i hela landet.

– Måndagen blir den kallaste dagen framöver, men temperaturen varierar stort, från -20 garder i Lappland till ett par minusgrader i Helsingfors. På tisdagen blir vädret sedan lite varmare igen och då får vi plusgarder i södra Finland, säger Föhr.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning