I kväll avgörs Obamacares framtid

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Mark Ralston

I kväll mellan 20 och 22 finsk tid avgör det amerikanska representanthuset om den nya sjukförsäkringsreformen går igenom. USA:s president Donald Trump har tagit fram piskan: Om republikanerna inte röstar ja kommer Obamacare att bli kvar.

Donald Trump har i dag chansen att få igenom det nya lagförslaget, kallat "The American Health Care Act", men det är oklart om representanthuset kommer att rösta igenom den.

– Vi har lovat det amerikanska folket att vi ska riva upp och ersätta den här icke fungerande lagen eftersom den kollapsat och den sviker familjer. I morgon fortsätter vi, sade representanthusets talman Paul Ryan till reportrar efter ett möte sent på torsdagskvällen.

Ryan ville inte kommentera om Trump säkrat rösterna för att få igenom reformen.

"Obamacare blir kvar"

Trump vill ha en omröstning, oavsett hur utgången blir, och skickade Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett möte med republikaner i representanthuset under torsdagskvällen. Budskapet var tydligt: Trump har förhandlat färdigt, och varnade för att om sjukförsäkringsreformen inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

– Om förslaget av någon anledning blir nedröstat kommer vi att gå vidare med andra frågor på dagordningen, så som skattereformer, säger republikanen Chris Collins, en nära allierad till Trump.

På torsdagen fick omröstningen gällande det nya lagförslaget skjutas upp, då det saknades tillräckligt stöd.

Trots hårda förhandlingar meddelade på torsdagen 37 republikaner, främst tillhörande det konservativt dominerade frihetsutskottet, sitt motstånd mot det nya lagförslaget, enligt The Washington Post. Gruppen tycker att förslaget är förslaget fortfarande är för dyrt för regeringen och att det rör sig om en mindre version av Obamacare.

Eftersom demokraterna står enade har Trump bara råd att förlora 21 röster.

Hård press

Frihetsutskottets ordförande Mark Meadows deklarerade dock att diskussionerna inte har avslutats och att det inte finns tillräckligt stöd för sjukförsäkringsreformen.

– Jag försöker desperat nå ett ja, och jag tror att presidenten vet det. Jag har själv sagt det till honom, säger Meadows, men meddelar att han fortfarande lutar åt nej.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av president Donald Trumps stora vallöften.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00