Dags för Eurovisionsfinal – håll ett öga på de här bidragen

"Ser man till scenshowen är det få länder som slår Australien i år", skriver Malin Slotte. Bild: Jack Guez/Lehtikuva-AFP

Blir det förhandsfavoriten Nederländerna som arrangerar Eurovision Song Contest nästa år? Eller går turen till vårt västra grannland än en gång? Och hur går det för Norge vars låt är producerad av en finländare? Allt detta klarnar i direktsändningen som börjar klockan 22 i kväll.

1. Nederländerna

Det är 44 år sedan Nederländerna senast vann. Är det deras tur nu? Landet har varit den stora förhandsfavoriten under våren. Frågan är om bidraget är för lågmält för seger? Nederländerna är en trolig vinnare, men inget kan tas för givet.

Läs också: Nederländska Eurovisionsfavoriten: "Mobbningen gjorde mig starkare"

2. Australien

Ser man till scenshowen är det få länder som slår Australien i år, eller något annat år heller för den delen. Se och häpna! Låten i sig har få sett som någon vinnarkandidat – det är showen som lyfter detta (bokstavligen) och gör det farligt.

3. Schweiz

Schweiz är ett land som ofta slagits ut redan i semifinalen, men i år bjuder man på en riktigt stark poplåg, med bra show dessutom. I presscentret i Tel Aviv kom publiken i gång rejält när det här bidraget tävlade i torsdagens semifinal vilket är ett gott tecken. Ifall Europa inte vill ha en ballad i år är det här en het vinnarkandidat.

4. Sverige

Österrike tog brons med liknande popgospel i fjol. Håller trenden i sig kan det gå ännu bättre för Sverige i år. Dessvärre har oddsen för Sverige stigit de senaste dagarna.

5. Italien

Italien har en av årets mest lyssnade Eurovisionslåtar på Spotify, och skulle italienarna bara förstå sig på hur man gör en bra scenshow skulle det här vara livsfarligt.

6. Island

Island bjuder på årets mest kontroversiella bidrag: en antikapitalistisk, techno-dystopisk, BDSM-performance – smaka på det! Framför allt är det här ett ironiskt band – det framgick inte minst på presskonferensen när Island gick vidare i tisdags. Hatari har utmanat de politiska gränserna i tävlingen genom att uttala sig i Israel-Palestina-konflikten och varnats av EBU. Är det något land som kunde tänkas ta politisk ställning i kväll är det Island – trots att de i så fall riskerar att diskvalificeras på kuppen.

7. Azerbajdzjan

I fjol var det första gången som Azerbajdzjan missade finalen, och är nu tillbaka – kanske inte hungrigare än någonsin – men i god form. Vill man bry sitt huvud med en intressant scenshow ska man kolla extra noga på den här scifi-inrättningen. Vad är det de vill berätta med detta?

8. Ryssland

Rysslands Sergej Lazarev kom trea 2016 och är förstås hungrig på seger när han nu är tillbaka. För tre år sedan bjöd han på ett oförglömligt nummer då han klättrade på en vägg. Årets scenshow är snygg men når inte riktigt upp till samma wow-effekt. Däremot sjunger han fantastiskt. Få slår honom på den punkten i kväll.

9. Norge

Norge är extra intressant ur finländsk synvinkel eftersom bidraget producerats av en finländare. Det är ingen vinnarkandidat, men spännande att se hur Europa reagerar på det lätt daterade europopsoundet.

Läs också: Finländaren bakom Norges Eurovisionsbidrag: "Finland skickade fel låt"

10. Frankrike

Frankrike bjuder på årets regnbågsbidrag. Youtubefenomenet Bilal Hassani är öppet homosexuell med muslimsk-marockanska rötter. Han sjunger om självacceptans och hopp, och har även två dansare som faller utanför normen, i ett ganska fint och berörande nummer.

Segraren i finalen i Eurovision Song Contest tar hem den här trofén. Bild: Thomas Hanses/SPT-EBU

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning