I Kronohagen taktikröstar man inte

Vuokko och Jorma Väkiparta säger att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har trovärdighet i klimatpolitiken. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Vid vallokalen på Trädgårdsgatan i centrala Helsingfors står valhemligheten högt i kurs. Ingen av de väljare som vi talar med vill avslöja namnet på den kandidat de röstat på och endast en väljare bekänner partipolitisk färg.

– Det blir ett spännande val. Jag är ingen rörlig väljare så för min del var det lätt att hitta en egen kandidat, säger Vuokko Väkiparta.

Hennes man nickar instämmande. Bägge anser att klimatfrågan har fått orimliga proportioner i det här riksdagsvalet och att Sannfinländarna är det enda parti som vågar driva sin egen linje i klimatpolitiken.

– Vi röstade inte på Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, men jag måste medge att hans realism i klimatfrågan tilltalar mig. De övriga partiledarna låter inte trovärdiga då de talar om vikten av att reducera klimatutsläppen, säger Jorma Väkiparta.

Enligt paret Väkiparta föreligger en risk att den finska industrin flyttar sin produktion till länder där utsläppskraven inte är lika tuffa som i Finland ifall klimatpolitiken skärps ytterligare.

För Axel Dahl innebar riksdagsvalet en debut vid valbåset.

– Jag röstade för ett öppet och liberalt samhälle. Och så ville jag stödja en ung kandidat som står för samma värderingar som jag, säger han.

Beslutet mognade sent.

– Vi bestämde oss först i dag vem vi ska rösta på, säger flickvännen Mira Aitto-oja.

Axel Dahl och Mira Aitto-oja röstade på unga, liberala kandidater. Beslutet mognade först på valdagen. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Kati Revell-Nielsen och Barbara Lönnqvist valde att inte taktikrösta i riksdagsvalet. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Inga taktikröster

Konkurrensen mellan landets fyra största partier är knivskarp. Enligt Yles senaste opinionsmätning i torsdags har SDP det största väljarstödet på 19 procent med ett försprång på endast 2,7 procentenheter före det nationalistiska populistpartiet Sannfinländarna, som har gjort en stark slutspurt.

Har det här utgångsläget fått dig att taktikrösta för att påverka regeringssonderingarna?

– Nej, jag taktikröstar aldrig. Jag röstar på det parti som motsvarar min egen övertygelse och värdegrund, säger Kati Revell-Nielsen.

Hennes väninna Barbara Lönnqvist har förtidsröstat i Åbo och hängde med till vallokalen som moraliskt stöd.

– Det var sällsynt svårt att välja kandidat och parti denna gång. Min röst gick till en av Svenska folkpartiets yngre kandidater, säger Roope Wahlgren.

Inne i vallokalen är det en loj och avslappnad stämning som präglar atmosfären.

– Någon trängsel har vi inte sett till än så länge. Låt oss hoppas att det blir livligare ju längre dagen framskrider. Det här är ju en finstämd fest för demokratin, säger valförrättaren Elisa Kumpula.

Det var sällsynt svårt att välja kandidat och parti denna gång, säger Roope Wahlgren. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning