I Kervo får sju familjer dela på gratis elbil

Bild: Mostphotos.com

Erfarenheterna är positiva men laddningen upplevs som jobbig, enligt Yle.

Elbilsförsöket går ut på att dela en bil mellan sju familjer , i praktiken så att varje familj har bilen en dag i veckan. Användarna betalar inget men är förpliktigade att rapportera hur det går.

Yle har besökt Kervo för att kolla hur de första månaderna har gått. Bra, verkar det allmänna omdömet vara. Deltagarna har startat en gemensam Whatsapp-grupp där de meddelar om de inte använder bilen, ifall någon annan behöver den. Försöket upplevs ha ökat gemenskapen och intresset för elbilar och samägda bilar överlag.

Det enda som upplevs som negativt är laddandet, när snön yr är det inte roligt att parkera bilen 300 meter från hemmet, ta fram en kabel från bakluckan och aktivera laddningen med mobilen.

Yle skriver att andra kommuner bett att få se hur Kervo gjort upp avtalet mellan bilanvändarna, till exempel när det gäller försäkringar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning