I julgranen får abborren leka

Abborgräs? Nej, men dumpade i vattnet nyttiga lekplatser för fisken. Bild: Mostphotos

Var tar de utkörda julgranarna vägen? Dumpa dem i sjön, är lösningen i Stockholm. Det och mycket mer i veckans Så in i Norden.

Kloka föregångare

För dem är vegetarisk mat det nya normala och kött bara ett tillbehör. Varje inköp fyller ett reellt behov och de handlar nästan dagligen, för att allt de köper verkligen ska gå åt och inget svinn uppstå.

Så här ser så kallade "firstmovers", föregångare, i Danmark på mat. De utgör den 2 procent av befolkningen som vi andra kommer att ta efter, men först om flera år. Det är Politiken som skriver om dem och en undersökning som företaget Firstmove har gjort.

Mest vegetariskt, minimalt med svinn och ingen matbesatthet. Så äter "firstmovers" i Danmark. Bild: Mostphotos

"Firstmovers" är till exempel de som skaffade sig Iphone-telefoner för tio år sedan när de flesta menade att smarttelefonen är en nischprodukt. Ja, som ni märker lönar det sig inte minst för företag att iaktta dem.

Men den här gången ställer föregångarna till med problem för livsmedelsbranschen, menar Politiken. För de här personerna väljer i alla högre grad bort varor: De är inte intresserade av frysmat, chips, pålägg, läsk eller bröd till exempel. Däremot är deras portioner ungefär en tredjedel mindre, gärna tillredd på lite slokande grönsaker och eventuellt en liten mängd kött med sista förbrukningsdag i dag.

På många sätt låter det som en bra utveckling.

Utkörd gran kan bli fisklekrum i Stockholm. Bild: Sari Gustafsson

Bottennapp för julgranen

I dag är det Tjugondag Knut, dagen då julen traditionellt körs ut i Sverige och på många håll i Finland. Vackra gröna granar eller exemplar utan ett enda barr på sig som förpassas till grankyrkogården kan vara en något deprimerande syn.

Men det finns tröst för oss melankoliskt lagda – en åtgärd som dessutom glädjer både fiskar och fiskare. I Stockholm dumpas nämligen insamlade avlagda granar i Riddarfjärden. I vattendraget mitt i stan är det ont om vassruggar och naturliga grynnor men i dessa granar, som knyts ihop och sänks till botten, uppstår fina lekrum.

John Kärki, projektledare och sportfiskare, hoppas i Dagens Nyheter att speciellt abborren ska gilla tilltaget. Det beståndet får gärna växa. En hel del fisk fås redan nu i vattnen invid det kungliga slottet: gös, lax, havsöring och gädda bland annat.

Kanon – artilleri eller kultur?

Så in i Norden har tidigare skrivit om den danska "Danmarkskanon". I Norge har statsministerpartiet konservativa Høyre nyligen föreslagit att landet borde anta en ny kulturkanon, för att klargöra "vad som är gemensamt för hela det norska samhället", som kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen säger i Bergens Tidende.

Förslaget är inte okontroversiellt och en som reagerar mot det är Ingrid Caterina Cameron, 20 år, som på Aftenpostens debattsidor för unga svarar på det med en lång dikt.

Så poetisk är den att vi här publicerar utdrag ur den, se detta som en liten övning i norska.

"Kultur, hvordan skal det defineres,

hvilke kunstformer inkluderes?

Og kanon, vil nok mange si,

er ikke det en form for artilleri?"

"Kanskje ville dette egnet seg best

som en ny og bedre statsborgerskapstest,

så innvandrerne kan bli kjent så vel

med kulturen vi ikke har peiling på selv?"

Preikestolen utanför Stavanger i Norge är en ytterst känd norsk vy och sevärdhet. Men vad är norsk kultur? Kulturministern vill ha en kanon, hans förslag får kritik. Bild: Mostphotos

Lantis i stan

"Stockholmare är smartare än lantisar". Så sade Anna Kinberg Batra en gång. Då förde hon kampanj för att komma in i riksdagen. Nu är hon det största oppositionspartiet Moderaternas ledare och eventuellt Sveriges nästa statsminister.

Hon har sagt sig ångra uttalandet, så nog om det. Men ett visst "lantisförakt" råder alltjämt i Sverige.

Expressens klicksajt Omtalat skriver till exempel om "11 störiga saker som alla småstadsbor gör när de kommer till Stockholm". På listan finns "De använder incheckningsfunktionen på Facebook var de än rör sig", "de ställer sig på fel sida i rulltrappan", "de ser en kändis som var med i Let's dance för fyra år sen (och blir starstruck)" och "de åker till Gamla stan och tycker det är genuint mysigt".

Kanske är artikeln ett försök till humor men en hel del reaktioner har den väckt – också bland stockholmare som försvarar allas rätt att ta del av huvudstaden precis som de vill. För det som borde vara mest storstadsaktigt är väl just det, en generositet och en tanke att alla blommor ska få blomma – som de vill. Bara de ställer sig till höger i tunnelbanetrappan då.

Stå till höger i tunnelbanan! Bild: Mostphotos

Anna Svartström Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning