I huvudet på Michelle Obama

Samma värderingar. I åtta år skrev Sarah Hurwitz alla Michelle Obamas tal. – Vi matchade varandra, säger Hurwitz om det framgångsrika samarbetet. Bild: Cata Portin

Som presidenthustru och Amerikas första dam blev Michelle Obama känd och citerad för sina tal. Fru Obamas förtrogna och den som hjälpte henne att artikulera budskapet heter Sarah Hurwitz.

I ett av de omskrivna tal Michelle Obama höll under sina år som USA:s första dam pratade hon om sina blandade känslor då det gällde att uppfostra de två döttrarna Malia och Sasha i ett "hus byggt av slavar". I ett annat tal tog USA:s första dam ställning mot kvinnovåld och sexuella angrepp på kvinnor.

De två talen hölls sommaren och hösten 2016 och även om udden var riktad mot Donald Trump nämndes hans namn inte en enda gång.

Däremot fick i synnerhet talet om våld mot kvinnor ett enormt genomslag.

– Michelle Obama fick tusentals mejl av kvinnor som tackade henne för att hon fått dem att förstå att det inte var de som skulle skämmas över de sexuella trakasserier de utsatts för, berättar Sarah Hurwitz.

– Männen hörde också av sig och sade att de äntligen insett vad kvinnor tvingats, och tvingas, utstå.

De två talen, liksom alla andra tal Michelle Obama höll under sina åtta år i Vita huset, skrevs av Sarah Hurwitz, även kallad retorikens mästare. De här talen hör till de tal Sarah Hurwitz är stoltast över.

Lätt generad över alla överord förklarar Sarah Hurwitz att Michelle Obama alltid visste vilket budskap hon ville förmedla. Hurwitz kanaliserade budskapet, men hon skapade inte det.

USA:s tidigare första dam var även skicklig på sloganer:

"När de sänker sig lågt strävar vi högre" (When they go low, we go high) lyder en av Michelle Obamas berömda one-liners och Sarah Hurwitz är snabb med att ära den som äras bör.

– Det var fru Obama som kläckte sloganen, inte jag.

Värderingar är huvudsaken

Sarah Hurwitz arbetade för paret Obama under hela deras tid i Vita huset vilket är ovanligt. Hon hade ett eget kontor där och hon reste kors och tvärs över världen med presidentparet.

Men Hurwitz väg mot Vita huset hade flera mellanetapper. Hon anställdes av president Barack Obama kort efter det att Hillary Clinton hade erkänt sig besegrad av honom i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat inför valet 2008.

Den berömda formuleringen när Hillary Clinton, i sitt tal inför det demokratiska konventet, tackade alla dem som hjälpt henne att orsaka "18 miljoner sprickor" i det "högsta och hårdaste av glastak" var skriven av Sarah Hurwitz.

Men innan dess hade Sarah Hurwitz arbetat som talskrivare för Al Gore och John Kerry.

– Alla de jag skrev för förlorade sina val. Sedan fick jag jobb hos en vinnare, ler hon.

Vilkendera sidan lärde dig mest?

– Att arbeta för en förlorare är som att försöka simma mot strömmen och det är väldigt lärorikt. När du jobbar för vinnaren flyter du med.

– För att segra i ett presidentval i USA måste du ha ett klart budskap och kunna förmedla det. Förlorarna tenderar att kämpa med att presentera sina visioner.

Känslor och fakta är inte huvudsaken i ett tal som är tänkt att väcka intresse och nå en jättepublik. Däremot betonar Sarah Hurwitz betydelsen av värderingar.

– Att ingjuta mod och optimism är viktigt då en person med makt talar till väljarna. Jag tycker inte det är lämpligt att egga upp rädsla och ilska.

– Att tala till dem man är satt att tjäna, på det språk de själva använder är också nödvändigt. Siffror tenderar folk att glömma.

Skulle du kunna arbeta som talskrivare åt vem som helst?

– Nej, jag måste komma överens med den jag arbetar med och dela samma värderingar. Somliga talskrivare kan skriva åt vem som helst, andra passar bäst för en specifik person och jag tillhör den senare kategorin.

– Av alla dem jag skrivit tal för matchade Michelle Obama och jag varandra bäst.

Hur länge tog arbetet med ett viktigt tal?

– Arbetet började med att Michelle Obama förklarade vilket budskap hon ville få fram. Hon pratade och jag antecknade för glatta livet.

– Efter det skrev jag ett utkast som mina kolleger i Vita huset fick se. Sedan gick Michelle Obama igenom det och hon hade vanligtvis mycket att tillägga eller stryka.

– Ett tal kunde ta ett par veckor att få ihop.

De tal Donald Trump hållit vill Sarah Hurwitz inte gå in på.

– Vi som jobbat i Vita huset håller fast vid regeln att inte tala illa om vår arbetsgivares efterträdare. Trumps tal är annorlunda än paret Obamas tal.

Fri att utforma sin roll

USA:s första dam har, i motsats till presidenten, ingen arbetsbeskrivning att luta sig mot. Hon får inte heller lön. Detta innebär att varje presidenthustru är fri att själv utforma sin roll och betona just det hon tycker är viktigt.

Efter att ha flyttat in i Vita huset bestämde sig Michelle Obama att fokusera sitt arbete på frågor där hon kunde göra en insats och på frågor som var viktiga för henne själv.

– Hälsa, utbildning och militärfamiljer var kärnområden och i dem lade hon ner sin själ, berättar Sarah Hurwitz.

Michelle Obama var den första i sin familj som fick studera och som har en universitetsexamen. Hon tröttnade inte på att uppmuntra unga kvinnor till studier.

– Fru Obamas personliga historia är inspirerande för flickor. Man kunde se dem på stan, lyssnande på USA:s första dam via sina telefoner, berättar Hurwitz.

Sarah Hurwitz och Michelle Obama förenas av att de båda är jurister med examen från Harvard.

– Jag tycker inte att juristexamen är särskilt viktig för en talskrivare. Men jag såg hur Michelle Obama hade förädlat en talang för logiskt tänkande och sådant lär man sig som jurist.

Karriär på is

Sedan avfärden från Vita huset den 20 januari har det varit tyst kring paret Obama. Men i mars kom beskedet att båda skriver sina memoarer och att de kommer att publiceras samtidigt.

Sarah Hurwitz är inte involverad i memoarerna men säger att hon hjälper Michelle Obama på andra sätt. Karriären som talskrivare är på is medan Hurwitz funderar på andra projekt.

Finns det någon annan vars röst du kan tänka dig att fånga?

– Jag älskade att arbeta för Obamas och vill inte skriva tal nu. Malala Yousafzai är en extraordinär kvinna tycker jag men hon behöver inte mig.

Ålder: 39 år.

Bakgrund: Jurist med examen från Harvard.

Karriär: Talskrivare. Arbetade under slutskedet av Barack Obamas presidentkampanj som talskrivare åt Barack Obama och därefter i åtta år som Michelle Obamas talskrivare. Inledde sin karriär med att skriva tal åt Al Gore och John Kerry. Var Hillary Clintons talskrivare under den period som Clinton och Obama kämpade om att bli demokraternas presidentkandidat. Var under sina år i Vita huset medlem av det råd som arbetade med politiska frågor som berörde unga kvinnor och flickor (White House Council on Women and Girls). Arbetar nu på Institute of Politics vid Harvard University.

Aktuell: Besökte Finland inbjuden av nätverket International Women’s Forums Finlandsavdelning. Huvudtalare på evenemanget Retoriikan kesäkoulu.

Framtida planer: Att skriva en bok om judar och judendom. Jag har lagt fram förslaget åt min förläggare och hen verkar vara intresserad.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning