I Högfors vilar de gudlösa

Bild: Cata Portin

Den som vill begravas helt utan religiösa inslag får förbereda sig på en längre färd till den sista vilan. Närmaste begravningsplats från Storhelsingfors finns i Högfors.

Under en susande björk sitter Erkki Hohenthal på en sten och röker. Här på begravningsplatsen i Högfors, cirka en timme från Helsingfors, vårdar han sedan många år tillbaka Fritänkarnas begravningsplats. Arbetet gör han gratis och av principskäl, för att det ska finnas en plats där vem som helst får begravas oberoende av religionstillhörighet eller trossystem. Begravningsplatsen är liten. Bara ungefär 750 döda ligger här och Hohenthal berättar om dem nästan som om de vore gamla bekanta: den unga killen som föll ut ur ett hotellfönster, den lilla bebisen som blev bara tretton timmar gammal och det gamla paret som dog nästan samtidigt, kanske av hjärtesorg?

Personligt. En stor fiskare hittade sin sista vila i Högfors. Bild: Cata Portin

– Den här graven tillhör en man som jobbade med att karva sten. Han förberedde sig för döden genom att tillverka sin egen gravsten här på platsen medan hans familj hade picknick på gräsmattan bredvid. Det var riktigt fint, säger han.

En del minnesmärken är målade, andra är gjorda i trä, någon har en natursten och somliga nöjer sig med en enkel platta. På begravningsplatsen finns också ett naturområde där man kan sprida ut aska i skogen. Området är vackert beläget på en liten kulle, och bland de frodiga blåbärsrisen och höga tallarna vilar ett hundratal döda.

– Det fina med civilbegravningar är att alla får göra precis som de vill. Här har funnits allt från traditionell körsång till en begravning med en trumpetare som plötsligt dök upp bakom ett träd som ett överraskningsmoment. En del känner också att alla slags ritualer bara blir fel så de gör på sitt eget sätt. Ett av de kortaste och mest berörande tal jag hört var mannen som begravde sin mor med de enklaste av ord: "Adjö, älskade mamma".

I den kapelliknade byggnaden på Fritänkarnas begravningsplats kan de anhöriga ordna en ceremoni utan religiösa inslag. Bild: Cata Portin

Invid begravningsplatsen ligger Högfors kyrkogård. Efter en lagändring 2004 upprättades vid den också en så kallad konfessionslös begravningsplats på kyrkans mark där icke-troende kan begravas, men än så länge har alla som inte valt kyrkan i stället valt fritänkarnas begravningsplats. Följaktligen är begravningsplatsen en tom gräsplan.

Bild: Cata Portin

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning