I Googles nya digitala lärocenter kan vem som helst få gratis digiutbildning

Google kommer att arrangera både korta workshoppar och längre utbildningshelheter. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Teknologijätten Google öppnar ett lärocenter i Helsingfors som erbjuder kostnadsfria utbildningar i digitala färdigheter.

Det nya "digitala garaget" finns i Gloet i Helsingfors och arrangerar både korta workshoppar och längre utbildningshelheter, samt onlineutbildningar.

Kurserna är kostnadsfria och öppna för alla, men den huvudsakliga målgruppen är arbetssökande, studerande, företagare och familjer. Googles mål är att utbilda 10 000 personer.

– Förändring leder endast till förbättring då så många som möjligt har möjlighet att vara med om den, säger Googles Finlandschef Antti Järvinen på centrets öppningstillställning på onsdagen.

Utbildningslokalen är en del av bolagets digitala utbildningsprojekt som pågått sedan 2015 och som enligt företaget har utbildat 10 miljoner personer i digitala färdigheter i Europa, Mellanöstern och i Afrika.

Järvinen säger att en av orsakerna till att Google öppnar lärocentret just i Helsingfors är att bolaget redan har stora investeringar i Finland i form av datacentret i Fredrikshamn.

En annan orsak är sysselsättningen.

– Finländarna är föregångare i digitala färdigheter på individnivå, men när det gäller små- och medelstora företag ligger Finland efter både jämfört med övriga Norden och internationellt. Vi upplever att vi kan bära vårt samhällsansvar och vill dra vårt strå till stacken, säger Järvinen.

– I framtiden kommer ett fåtal jobb att kunna utföras utan digital kunskap. Därför spelar kunskapsutveckling en central roll både för arbetstagare och för företag, men också samhälleligt. Att utveckla det digitala kunnandet är ett av många nödvändiga medel för att förbättra sysselsättningen och öka tillväxten, säger Googles Finlandschef Antti Järvinen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Många företag har digitala kunskapsluckor

Arbetsminister Timo Harakka (SDP) är nöjd över teknologibolagets Finlandssatsning och menar att det är samhälleligt betydande att Google erbjuder utbildningar som är kostnadsfria och öppna för alla.

– Vi får ständigt respons från företag om att bristen på digitala färdigheter är ett hinder för att bli anställd också i praktiska jobb. Snart måste alla arbetstagare i alla typers jobb ha digitalt kunnande, säger Harakka.

Harakka nämner att kunskapsluckorna är en flaskhals bland annat i rese- och turismbranschen, där det finns potential att växa till en omsättning på 20 miljarder euro från nuvarande 14 miljarder.

Andelen jobb där man klarar sig med en grundskoleutbildning blir hela tiden mindre. Regeringen vill satsa på vidareutbildning, men en utmaning är enligt Harakka att få lågutbildade personer att söka sig till vuxenutbildning. Men här kan Googles lärocenter vara en lösning, säger han.

– Projekt som de här främjar den digitala jämlikheten.

Lärocentret finns på Glogatan i Helsingfors. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Kodskola och robotikverkstad för barn

En av kurserna är en tre veckors digikoordinatorutbildning som arrangeras i samarbete med Helsingfors stad. Kursen är riktad till arbetssökande som är intresserade av att jobba med sociala medier, webbanalytik och webbmarknadsföring. Målet med den här utbildningen är att 500 personer ska hitta nytt jobb.

Pia Pakarinen (Saml), biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors, hoppas att tröskeln att delta kommer att vara låg och att man inte bara lockar dem som redan är intresserade av digitalisering.

– Vi vill nå ut i synnerhet till dem som ännu inte är det, eller inte vet hur de ska gå tillväga för att förverkliga sitt digitala jag, säger Pakarinen.

För barn och unga arrangerar Google bland annat en kurs i artificiell intelligens, kodskola, digitalt berättande, programmering och robotikverkstad. För företagare arrangerar man kurser i bland annat näthandel och webbmarknadsföring. Därutöver kommer Google att arrangera en kursturné i tio städer i samarbete med Företagarna i Finland.

Du kan bekanta dig med det nuvarande kursutbudet här. Kurserna kommer i huvudsak att arrangeras på finska, men onlinekurserna finns tillgängliga också på svenska.

Kurserna är öppna för alla, men riktar sig speciellt till arbetssökande, studerande, företagare och barnfamiljer. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning