I Frankrike tiger man om kvinnans ålder

Helena Petäistö är visserligen pensionär men fullt upptagen av arbete ändå. Bild: Leif Weckström

I Frankrike är en kvinnas ålder inget man pratar om, säger Helena Petäistö apropå uppståndelsen kring åldersskillnaden mellan president Emmanuel Macron och Brigitte Macron.

Under sina decennier som korrespondent i Frankrike hann Helena Petäistö uppleva fem presidenter – från Valéry Giscard d'Estaing till François Hollande.

Nu, på tal om den sjätte av presidenterna – Emmanuel Macron – bubblar Petäistö av iver. Hon mötte Emmanuel Macron som hastigast under hans tid som finansminister och säger att hennes instinkt då sade att han skulle nå långt.

– Emmanuel Macron har ett öppet ansikte och han ser den han pratar med i ögonen vilket är mycket ovanligt i Frankrike.

– Han är mycket bra på att lyssna och på att vara närvarande och han kan framföra sitt budskap.

Emmanuel Macron är 39 år och den yngste presidenten i Frankrikes historia. Hur jämför Petäistö honom med föregångaren François Hollande?

– François Hollande är briljant och han insåg hur mycket det skulle kosta honom att förnya Frankrike. Men han förstod inte att fransmännen ville ha en stark ledare vilket Macron begriper.

– En likhet mellan Hollande och Macron är att båda har starka nerver. Men där Hollande var den som gav efter är Macron den som inte gör det.

När Emmanuel Macron offentliggjorde sin kandidatur till presidentposten var det en sensation. När det blev offentligt att hustrun Brigitte Macron var 24 år äldre än sin man och att paret möttes när han var en 16-årig elev i den skola hon arbetade i, blev upphetsningen ännu större.

Varken Emmanuel Macron eller Brigitte Macron har väjt för frågor om åldersskillnaden men, påpekar Petäistö, i Frankrike är ålder inget man pratar om.

– En fransk kvinna blir aldrig äldre än 45 år.

– De franska äkta hälfterna glömmer aldrig sina fruars födelsedag men de minns inte hur mycket hon fyller.

Ett trumfkort

För Emmanuel Macron är hustrun ett viktigt trumfkort och åldersskillnaden har visat sig vara en fördel, åtminstone bland en del väljare.

– Fransyskorna dyrkar Brigitte. Parisiskorna rynkar visserligen på näsan åt hennes minikjolar men kvinnorna på landsbygden älskar hennes mod när det gäller att visa benen.

– De som har träffat Brigitte Macron säger att hon är sympatisk. Under sina år som lärare ansågs hon vara lärarrummets glädjepiller.

Vad skulle du fråga Brigitte Macron om du fick tillfälle att ställa en fråga till henne?

Helena Petäistö funderar en stund men ser sedan glad ut.

– Jag skulle fråga henne om hon är orolig för hur hon ska klara av de krav som ställs på henne.

Underbarnet och mormor

Frankrikes unge president har huvudrollen i Helena Petäistös nya bok Ranska, Macron ja minä (Frankrike, Macron och jag). I boken beskriver Petäistö underbarnet Emmanuel som redan som liten pojke hellre inhämtade nya kunskaper hemma hos sin mormor Manette än lekte med de jämnåriga gossarna i Amiens.

Kan man överskatta mormoderns betydelse?

– Nej, det tror jag inte. Manette var ingen lektant utan en god och krävande lärare. Under hennes överinseende utvecklades Macron till den arbetsmyra han i dag är.

Paret Macron är båda omåttligt populära i Frankrike. Emmanuel Macrons popularitetssiffror sjönk under hösten men är nu uppe i dryga 50 procent. Helena Petäistö tror att det beror på att presidenten visat att han menar allvar med sina löften om att modernisera Frankrike.

Vad skulle du fråga Emmanuel Macron om du fick chansen?

– Någonting som har att göra med moderniseringen av Frankrike. Alla andra presidenter har misslyckats med det.

– För Emmanuel Macron tycks det vara viktigare att sitta en period och under den genomföra reformer än att sitta två perioder utan att få något till stånd.

Helena Petäistö har följt med fransk politik sedan tidigt 1980-tal och hade tänkt avsluta sin yrkeskarriär med presidentvalet våren 2017. Så gick det inte – en hjärnblödning satte stopp för planerna.

I dag är Petäistö nästan helt återställd och fullt upptagen med uppdrag i både Frankrike och Finland.

– Jag vägrar ställa upp på förväntningarna att vara en mannekäng för sjukdom. Tänk att vi finländare alltid ska fördjupa oss i varandras elände.

Bor: Har lägenhet i Tölö i Helsingfors och i Paris.

Karriär: Journalist och författare. Arbetade för MTV3 i 35 år, av dem 25 år som korrespondent i Paris och Bryssel. Numera pensionerad från det dagliga nyhetsarbetet men regelbundet anlitad som sakkunnig då det gäller Frankrike samt EU. Har gett ut flera böcker, bland dem Ranskalaiset korot och Tee teematka samt flera stadsböcker om bland annat Paris, Strasbourg, Nice och Biarritz.

Aktuell: Med boken Ranska, Macron ja minä (Otava).

Favorit bland franska författare. Jag gillar Katherine Pancols medryckande romaner men min absoluta favorit är Victor Hugos Samhällets olycksbarn (Les Misérables).

Plats i Paris jag återvänder till: Mariage Frères tebutik och antikmarknaden i Saint Ouen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning