I det nya stadsodlingslabbet kan gräshoppor äta svamprester bredvid luftpotatis – se bilder från labbet

Stéphane Poirié, en av Helsienis grundare, funderar om svampresterna kunde användas för att föda upp grannföretaget Entocubes gräshoppor. Bild: Erik Sandström/SPT

Dyra hyror kan vara ett hinder för storskalig stadsodling, men innovationer som effektiverar odling kan exporteras eller användas för traditionell matproduktion.

På onsdagen presenterades stadsodlingslabbet Urban Food Lab i yrkeshögskolan Metropolia i Vanda. Enligt Merja Rehn, expert på cirkulär ekonomi vid Sitra, sammanfaller projektet med flera trender: urbaniseringen, befolkningsstrukturen i förändring och miljöproblemen.

– Det krävs ganska radikala förändringar om vi ska nå målet att begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader, säger Rehn.

Merja Rehn, expert på cirkulär ekonomi vid Sitra, säger att urban odling inte kommer att ersätta traditionellt jordbruk. Bild: Erik Sandström/SPT

Rehn ser en enorm potential i odlingsprojektet som är ett samarbete mellan finansiären Sitra, Metropolia och en handfull uppstartsföretag. Labbet kan leda till lösningar på framtidens utmaningar och samtidigt kan det ge konsumenterna nya hyperlokala produkter.

– Det är en fin tanke att vi kan skörda nypotatis året om.

Finland sackar efter

I världen har man redan fått upp ögonen för nya odlingsmetoder och flera teknologijättar har gett sig in i branschen. Enligt Rehn sackar Finland efter utvecklingen, men det är inte för sent.

– Vi har all teknologi och all kunskap som behövs. Det finns till och med finansiering. I Finland är vi lite väl försiktiga ibland och det enda som saknas är viljan.

Rehn säger att labbet knappast löser någon hungersnöd. Men energisnåla, vattensnåla och utrymmessnåla innovationer kan utnyttjas för traditionell matproduktion eller bli exportprodukter.

– I Lappland är odlingssäsongen väldigt kort, men turistanläggningar kan till exempel installera odlingsväggar för färskvaror i restaurangerna.

I städerna är hyrorna betydligt högre – går det verkligen att göra storskalig stadsodling lönsam?

– Det finns många tomma lokaler, till exempel industribyggnader. Köpcentren skulle till exempel kunna ha odlingsväggar som man kan plocka färska örter från.

Svamp producerar koldioxid

Stéphane Poirié är en av grundarna bakom företaget Helsieni, som har flyttat in några svampodlingar i Metropolias labb. Han säger att företagets mål är att skapa så lågteknologiska lösningar som möjligt.

– Lågteknologi låter kanske som en svordom i det här sammanhanget, men det kan till och med vara krångligare än att skapa väldigt tekniska lösningar. Vi vill att odlandet ska kräva så lite investeringar som möjligt och kräva mindre energi, säger Poirié.

Perttu Karjalainen, en av grundarna bakom Entocube, diskuterar insektsuppfödning och svampodling med Stéphane Poirié, en av Helsienis grundare. Bild: Erik Sandström/SPT

Helsienis första produkt var en odlingslåda för att odla ostronmussling hemma i kaffesump. Nu har företaget också börjat sälja svamp för konsumtion och utvecklar lite större odlingsanläggningar som ska kunna byggas upp på ett par dagar. Poirié hoppas att företagen kan gynna varandra i odlingslabbet.

– Svampar producerar koldioxid och värme, på samma sätt som djur. Många växtodlare köper koldioxid för att få odlingen att växa bättre, medan vi producerar koldioxid som en restprodukt vilket kan gynna de andra odlarna i labbet.

Han tänker sig också att företaget Entocubes syrsor kunde äta de proteinrika svampresterna som blir kvar i burken. Poirié lyfter också fram nätverket av andra företag och studenternas alla idéer som det bästa med odlingslabbet.

– Att vara på plats är betydligt mer effektivt än att försöka hitta lösningar på problem genom sina nätverk. Här hör de andra genast om jag står och svär över någonting, säger Poirié.

Företaget Siukkula odlar luftpotatis. Både rötter och potatis hänger fritt i ett aeroponiskt system där man kan skörda potatis och låta plantan växa vidare. Bild: Erik Sandström/SPT

Företaget Helsieni säljer odlingslådor för att odla ostronmussling i kaffesump. Bild: Erik Sandström/SPT

Företaget Siukkula odlar luftpotatis. Både rötter och potatis hänger fritt i ett aeroponiskt system där man kan skörda potatis och låta plantan växa vidare. Bild: Erik Sandström/SPT

Företaget Redono odlar humle för att kunna erbjuda bryggerierna ett alternativ till torkade pellets. Bild: Erik Sandström/SPT

Företaget Little Garden ska bygga en vertikal odling för örter i yrkeshögskolan Metropolias urbana matlabb. Bild: Erik Sandström/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning