I de här kommunerna i Svenskfinland vill finländarna helst bo – Åland och Grankulla i topp

Jomala, Grankulla och Lemland ståtar i första ledet i en undersökning som mäter hur attraktiva olika kommuner är just nu. I Svenskfinland halkar Hangö och Kumlinge långt ner på inflyttningslistan.

Åland och Grankulla är i ropet när finländarna väljer boplats. Det här framgår av en ny undersökning som forskaren Timo Aro sammanställt.

I undersökningen som bland annat Yle och Ilta-Sanomat rapporterat om har Aro mätt dragningskraften hos Finlands alla 313 kommuner, bland annat utifrån kommunens demografiska utveckling, hur befolkningsstrukturen och sysselsättningen väntas se ut i framtiden, vilka ålders- och yrkesgrupper som flyttar in och ut ur kommunen och hurdana inkomster de har.

Rangordningen som gjorts utifrån elva demografiska variabler ger en fingervisning om var finländarna allra helst vill bo just nu. Etta på listan är Jomala kommun på Åland, tätt följd av Grankulla. Åland får in en kommun till i topptrion då Lemland lägger beslag på tredjeplatsen.

Sibbo är sjua på listan, medan Sjundeå och Kyrkslätt ockuperar platserna 16 och 18. Helsingfors kommer på plats 63, akterseglad av bland annat Borgå (46) och Lovisa (58).

Gemensamt för kommunerna som visar upp de bästa inflyttningssiffrorna är bland annat goda trafikförbindelser, arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter och ett brett utbud av kultur- och fritidssysselsättningar. En stor del av kommunerna som placerar sig högt på listan finns i södra och sydvästra Finland.

– Orsaker till storstädernas och kranskommunernas positiva inflyttningsstatistik under 2010-talet ligger bland annat i mjukare attraktionsfaktorer som i synnerhet lockar yngre. Det handlar till exempel om ortens atmosfär, evenemangsutbudet, grönområden och möjligheter att utöva olika hobbyer, säger Aro till Ilta-Sanomat.

Hangö och Kumlinge sackar efter

I andra ändan av listan återfinns kommuner där situationen är den motsatta: fler och fler arbetstillfällen försvinner samtidigt som befolkningens åldersstruktur ger ogynnsamma framtidsutsikter.

– Till exempel Salo genomgår just nu en strukturomvandling där många jobb gått förlorade. Det har lett till en betydande utflyttning ur kommunen. Ett annat exempel är Nyslott, där beslutet att flytta lärarutbildningen till Joensuu utan tvivel kommer att påverka den demografiska utvecklingen, säger Aro.

En stor del av kommunerna i botten av listan finns i landets norra och östra delar. Lägst på listan, på plats 313, ligger Kärsämäki i Norra Österbotten, följd av grannkommunen Siikalatva och Kivijärvi i Mellersta Finland.

Bland kommunerna i Svenskfinland placerar sig Hangö på en blygsam 234:e plats. Ännu sämre dragningskraft har åländska Kumlinge på plats 245.

Nyfiken på var din egen kommun placerar sig? Se hela listan (på finska) här!

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03