I dag var en av de varmaste septemberdagarna någonsin – i Villmanstrand uppmättes 26,2 grader

Sol blir till regn och rusk om man ska tro väderprognosen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Tisdagen var en av de varmaste septemberdagarna som någonsin uppmätts i Finland. Många fler sommardagar blir det ändå inte, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

I Villmanstrand steg kvicksilvret till 26,2 grader i dag. Bara två gånger har temperaturen varit så här hög i september. 1963 uppmättes 28,7 grader och 1968 28,8 grader.

Dessutom är det ovanligt med högsommarvärme så här sent i september. Bara en gång under den tid som man har statistikfört temperaturen har det varit högsommarvärme senare än nu. Det var 1947 då det var över 25 grader varmt ännu den 17 september, uppger Foreca.

Förutom det ovanligt varma vädret har det också åskat mycket under tisdagen. Blixten har slagit ner över 3 000 gånger på under ett dygn, uppger Meteorologiska institutet.

Men från och med torsdag väntas det bli svalare och blötare. Ett regnområde drar sig in över landets sydvästra del och regnskurar kan förekomma i hela landet. Temperaturen längs kusten blir omkring 15 grader på torsdag, till veckoslutet något svalare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning