I dag väljs regeringssonderaren – kan bli Antti Rinne

Den avgående statsministern Antti Rinne (SDP) har spekulerats bli den nya regeringssonderaren. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

SDP väntas utse den nya statsministerkandidaten på söndag.

På torsdagen samlas riksdagen för att utse en sonderare för den nya regeringen. Kutymen är att sonderaren blir vald till statsminister efter regeringsförhandlingarna, men den här gången ser det ut att bli annorlunda.

Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) sade i Yles A-studio att den avgående statsministern Antti Rinne (SDP) kan utses till regeringssonderare. Uttalandet väckte förundran och Marin förklarade det med att det vore orättvist om hon eller Antti Lindtman (SDP) skulle väljas.

Lindtman och Marin är toppkandidaterna för statsministerposten och om någon av dem väljs till sonderare har hen en fördel i statministervalet. Socialdemokraterna väntas utse sin statsministerkandidat tidigast på söndag.

Också Centern har meddelat att de kunde tänka sig Rinne som sonderare, trots att det var Centerns misstroende mot Rinne som fällde regeringen. Ordförande för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen sade på onsdagen till Iltalehti att det viktiga är att vi får en ny statsminister, inte vem som drar regeringsförhandlingarna.

Riksdagsutskottens ordförande och partiernas ordförande samt generalsekreterare, sammanträder i dag klockan 16.30 i riksdagen. Under mötet ska regeringssonderaren väljas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning