I dag väljs den nya biskopen för Borgå stift – Ekstrand eller Åstrand

I dag klarnar det vem som efterträder Björn Vikström i höst.

Valet står mellan Sixten Ekstrand och Bo–Göran Åstrand. Ekstrand är direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet och Åstrand jobbar som kyrkoherde i Jakobstads svenska församling i Österbotten.

Den nya biskopen tillträder den 1 september och vigs till ämbetet i Borgå domkyrka den 29 september 2019. Bild: SPT/Sören Jonsson

Den första omgången hölls i mitten av mars. De två andra kandidaterna i biskopsvalet var kyrkoherde Harry Sanfrid Backström och prästen och journalisten Lisa Enckell.

I första omgången fick Ekstrand och Åstrand över hälften av rösterna och gick vidare till en andra omgång.

Drygt 700 är röstberättigade i valet. Häften av är präster och andra hälften lekmannaelektorer. I den första omgången var valdeltagandet 92,5 procent.

Den nya biskopen tillträder den 1 september och vigs till ämbetet i Borgå domkyrka den 29 september.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54