I dag utlyses skolfreden – med små gester blir skolan trivsammare

Bild: Lehtikuva/Linda Manner

Skolfreden för läsåret 2018–2019 utlyses i Vanda på onsdagen. För första gången någonsin deltar också förskolor, gymnasieskolor och yrkesskolor.

Temat för årets skolfred är "Du kan påverka – Ett leende hjälper". Med detta tema vill eleverna lyfta fram hur varje barn och ungdom genom små gärningar kan bidra till en trygg stämning i skolan.

– Vardagliga saker som ett leende eller ett hej är också sätt att påverka. Sådana gester kan göra en annans dag glad, säger Lotta Niemi, som går i årskurs 9 i Helsinge skola, i ett pressmeddelande.

Den nationella skolfreden har utlysts sedan år 1990 och evenemanget hålls varje år på en ny ort. Skolfreden koordineras av Mannerheims Barnskyddsförbund, Polisstyrelsen, Utbildningsstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund.

– Föräldrarna spelar en viktig roll i främjandet av välbefinnande i skolorna. Att bilda nätverk med andra föräldrar och lära känna skolpersonalen ökar gemenskapskänslan och utgör det bästa sättet att förebygga mobbning, säger Ulla Siimes, verksamhetsledare på Finlands Föräldraförbund, i ett pressmeddelande.

Syftet med skolfreden är att främja välbefinnande och trygghet i skolan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00