I dag tystnar Bali – internet stängs av och inte en biltuta hörs

Dagen före det balinesiska nyåret nyepi håller hinduer där parader med avbildningar av demoner. I dag ska demonerna däremot luras med absolut tystnad. Arkivbild. Bild: TT/AP/Firdia Lisnawati

På Bali firas under torsdagen nyepi, en hinduisk reningshögtid med ett dygn utan ljud. Tystnaden ska lura demoner att ingen människa är där.

Balis internationella flygplats är troligen den enda i världen som varje år är avstängd i ett dygn (annat än i nödfall). Alla butiker, kontor och restauranger är också stängda på den indonesiska ön. Under nyåret nyepi ska hinduerna nämligen stanna hemma, fasta och kontemplera hur de kan bli bättre människor. De ska vara tysta och hålla lampor släckta.

Att surfa på sin telefon kan man också glömma. Internet kan endast användas av polis, sjukhus och liknande.

– Genom att stänga av internet hoppas vi att hinduer ska högtidlighålla nyepi i stillhet, säger en talesperson för Balis lokala styre till The Jakarta Post.

Även för öns många turister är det bara att packa in surfingbrädorna och dykutrustningen. Endast utryckningsfordon är tillåtna på gatorna, som annars är fyllda av infernaliskt tutande bilar och motorcyklar.

Dagen före är desto livligare när ungdomar går i parader med stora så kallade ogoh-ogoh – flera meter höga hemmagjorda papier maché-demoner.

På nyepi återvänder de riktiga demonerna till jorden, och enligt traditionen luras de av tystnaden och mörkret att tro att det inte finns någon där att hemsöka. På köpet får byborna renare luft under ett dygn och kan utan störande ljussken njuta av en klar stjärnhimmel, rapporterar lokala medier.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning