I dag ska det avgöras – får EU-kommissionen sin första kvinnliga ordförande?

Tyska Ursula von der Leyen kan bli nästa ordförande i EU-kommissionen. Bild: Tobias Schwarz/AFP-Lehtikuva

Grönt eller rött ljus? Eller rentav gult? Nu ska det avgöras – troligen – om Ursula von der Leyen blir första kvinna på EU-kommissionens tyngsta post.

Efter en hel rad med män, senast i form av portugisen José Manuel Barroso och luxemburgaren Jean-Claude Juncker, har 60-åriga von der Leyen nominerats till rollen som ordförande i EU-kommissionen.

Den tyska försvarsministern fördes fram som "gumman i lådan" av EU-ländernas stats- och regeringschefer på deras utdragna toppmöte för två veckor sedan, sedan man inte kunnat enas om någon av de så kallade toppkandidater som föreslagits på förhand.

I stället presenterades en paketlösning med kristdemokraten von der Leyen som kommissionsbas, med socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans och liberala danska Margrethe Vestager som närmaste medhjälpare under sig i kommissionen.

"Bäst möjlighet"

von der Leyens partikamrater i konservativa partigruppen EPP har snabbt gett tummen upp.

Socialdemokrater och liberaler har dock varit mer skeptiska. Rösterna från de två partigrupperna S&D och RE röster behövs för att ge tillräckligt stöd för von der Leyen i EU-parlamentets omröstning i kväll, men är fortfarande inte givna.

Svar i eftermiddag

Tvekandet har framför allt gällt tyskans planer för klimatet och rättstatsprinciperna i EU samt Timmermans och Vestagers positioner. En rad förtydligande svar kom från von der Leyen i går, men har ännu inte övertygat alla.

"I dag har vi fått hennes svar och vi kommer att göra en noggrann bedömning av dem innan vi tar ett slutligt beslut", skrev S&D-gruppen på Twitter i går.

– Min gissning är att vi landar i en klar majoritet för, säger ändå svenske Fredrick Federley (C) om läget i den liberala gruppen.

Båda partigrupperna håller interna möten i eftermiddag för att avgöra hur man tänker ställa sig.

Kan skjutas upp

Dessförinnan ska von der Leyens vara eller icke vara debatteras av EU-parlamentet från klockan 10 i dag och åtminstone tre timmar framåt.

Själva omröstningen sker på papper utan att ledamöterna behöver avslöja vad de röstar och inleds klockan 19 finsk tid.

Tyskan behöver stöd av en absolut majoritet av de närvarande för att kunna dra igång sitt arbete på allvar med att bygga upp den nya kommission som ska ersätta Juncker-gänget från den 1 november.

Blir det nej i kväll krävs å andra sidan ett nytt extrainsatt EU-toppmöte för att inom en månad lansera en ersättare.

En tredje möjlighet är samtidigt att parlamentets gruppledare helt sonika ser till att skjuta på omröstningen, för att få mer tid för både sig själva och von der Leyen.

Följande personer – alla män med tidigare ministererfarenhet – har varit ordförande i EU-kommissionen under de senaste 40 åren:

1977-81: Roy Jenkins, Storbritannien (tidigare flyg-, finans- och inrikesminister)

1981-85: Gaston Thorn, Luxemburg (premiärminister 1974-79)

1985-95: Jacques Delors, Frankrike (tidigare finansminister)

1995-99: Jacques Santer, Luxemburg (premiärminister 1984-95)

1999-2004: Romano Prodi, Italien (premiärminister 1996-98 och 2006-08)

2004-14: José Manuel Barroso, Portugal (premiärminister 2002-04)

2014-: Jean-Claude Juncker, Luxemburg (premiärminister 1995-2013)

Fotnot: Sedan Santer tvingats avgå i en förtroendeomröstning leddes kommissionen under sommaren 1999 av den spanske kommissionären Manuel Marín.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning