I dag listas Spotify på börsen – stort intresse men också stora risker väntas

Daniel Ek, vd på Spotify, talar till journalister inför börslistningen. Bild: Lehtikuva-AFP/Don Emmert

I dag sker en av de mer hajpade börsnoteringarna på ett bra tag när musiktjänsten Spotify gör debut på New York-börsen. Räkna med röj – men om det blir till domedagsmusik eller partystämning är högst osäkert.

Klockan 16.30 finsk tid öppnar New York-börsen och musiktjänsten Spotify får första gången ett officiellt värde, även om det kan ta någon timme innan börsen sätter ett snittpris baserat på de köp- och säljorder som kommer in.

Till skillnad från andra mer normala börsförfaranden saknas ett startpris. Eftersom nuvarande ägare inte tar in några nya pengar eller har åtagit sig att sälja en viss mängd aktier sker en så kallad direktnotering. Då finns heller inget förbestämt pris att utgå ifrån.

Bedömare räknar därför med en mycket svängig handel när det är högst oklart hur många som är beredda att sälja. Även mängden köpare är högst osäkert.

Johanna Kull, sparekonom på den svenska nätmäklaren Avanza med många småsparare, räknar med ett stort intresse också i Sverige, kanske det största hittills för en nynoterad utländsk aktie. Spotify är ett svenskt bolag.

– Spotify är spännande, omtalat och är en tjänst som många använder sig av. Därför har de möjligheten att segla upp som den populäraste utländska aktien bland svenska privatsparare, säger hon.

Men risken är hög.

– Mycket tyder på stora svängningar för aktiekursen under den första handelsdagen.

Den värdering som hittills har funnits att tillgå är de affärer som gjorts mellan diverse större Spotifyägare och som nämns i prospektet. Där hamnar värdet någonstans mellan 14,5 och 17,5 miljarder euro, baserat på affärer i början av året.

Bedömare har ifrågasatt den värderingen. Det är mycket att leva upp till innan Spotify är där. I fjol blev det en förlust på 1,2 miljarder euro, på en försäljning på 4 miljarder euro. I år spår Spotify-ledningen en försäljning på 4,9 miljarder euro och en förlust i storleksordningen 200–300 miljarder euro.

Hittills har Spotifys uttalade mål legat på tillväxt och att behålla ledartröjan på. Resultatet kommer tills vidare i andra hand.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03