I dag lanseras biljettzonerna – "Allt har förlöpt överraskande väl"

På måndagen blir det stora eldprovet för trafiken. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Det nya zonsystemets verkliga eldprov är på måndagen när vardagen sätter in, säger man på Helsingforsregionens trafik.

På lördag klockan 4.30 gick kollektivtrafiken i huvudstadsregionen in i en ny era – de nya biljettzonerna är den största reformen någonsin för Helsingforsregionens trafik (HRT). I samband med förnyelsen kommer också nya biljettpriser i kraft.

Lanseringsdagen har förlöpt väl, till och med bättre än väntat, säger avdelningschef Mari Flink på HRT.

– Försäljningen har varit bättre än på en normal lördag. Det kan delvis bero på det fina vädret som satt folk i rörelse och på att många velat pröva hur man använder det nya systemet, säger Flink.

– Några problem eller störningar har inte förekommit. I en del fordon har kortläsarna inte uppdaterats eftersom de tills vidare står på depåerna och väntar på att tas i bruk. Kortläsaren uppdateras när fordonet startar.

Uppdateringarna i HRT:s informationssystem är på massiv skala då man samtidigt uppdaterar 3 100 kortläsare, över 500 biljettautomater, drygt 1 700 fordonsenheter samt försäljningssystem på 300 försäljnings- och 19 serviceställen.

Över en miljon personer har laddat ner HRT-appen där de nya zonerna också börjat gälla.

– Till exempel har den nya biljetten för personer över 70 år sålt väldigt bra med tanke på att den lanserades klockan 9 i dag, säger Flink.

Under lördagen kan man inte ladda värde eller period på sitt resekort eftersom försäljningssystemet uppdateras först natten mot söndagen. I dag gör HRT några sista tester för att garantera att systemet fungerar.

– Lördagen är bara den första fasen. Vi fortsätter givetvis att följa med hur övergången förlöper också i morgon och under den kommande veckan. På måndagen sätter vardagen in med pendlare och höga biljettförsäljningssiffror.

De nya zonerna är A, B, C och D. Man måste alltid köpa en biljett till minst två zoner, med undantag av zon D Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning