I dag lanseras biljettzonerna – "Allt har förlöpt överraskande väl"

Det nya zonsystemets verkliga eldprov är på måndagen när vardagen sätter in, säger man på Helsingforsregionens trafik.

På lördag klockan 4.30 gick kollektivtrafiken i huvudstadsregionen in i en ny era – de nya biljettzonerna är den största reformen någonsin för Helsingforsregionens trafik (HRT). I samband med förnyelsen kommer också nya biljettpriser i kraft.

Lanseringsdagen har förlöpt väl, till och med bättre än väntat, säger avdelningschef Mari Flink på HRT.

– Försäljningen har varit bättre än på en normal lördag. Det kan delvis bero på det fina vädret som satt folk i rörelse och på att många velat pröva hur man använder det nya systemet, säger Flink.

– Några problem eller störningar har inte förekommit. I en del fordon har kortläsarna inte uppdaterats eftersom de tills vidare står på depåerna och väntar på att tas i bruk. Kortläsaren uppdateras när fordonet startar.

Uppdateringarna i HRT:s informationssystem är på massiv skala då man samtidigt uppdaterar 3 100 kortläsare, över 500 biljettautomater, drygt 1 700 fordonsenheter samt försäljningssystem på 300 försäljnings- och 19 serviceställen.

Över en miljon personer har laddat ner HRT-appen där de nya zonerna också börjat gälla.

– Till exempel har den nya biljetten för personer över 70 år sålt väldigt bra med tanke på att den lanserades klockan 9 i dag, säger Flink.

Under lördagen kan man inte ladda värde eller period på sitt resekort eftersom försäljningssystemet uppdateras först natten mot söndagen. I dag gör HRT några sista tester för att garantera att systemet fungerar.

– Lördagen är bara den första fasen. Vi fortsätter givetvis att följa med hur övergången förlöper också i morgon och under den kommande veckan. På måndagen sätter vardagen in med pendlare och höga biljettförsäljningssiffror.

De nya zonerna är A, B, C och D. Man måste alltid köpa en biljett till minst två zoner, med undantag av zon D Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54