I dag klarnar det vem som blir Finlands lucia

Fjolårets lucia Ingrid Enckell. I dag väljs hennes efterträdare. Bild: Karl Vilhjalmsson

I dag får vi veta vem som kommer att få bära ljuskronan och kalla sig årets lucia. Om drygt två veckor kröns Finlands lucia i Domkyrkan i Helsingfors.

Sedan den 31 oktober har man kunnat rösta på sin favoritkandidat, röstningen avslutades vid midnatt och snart får vi veta vem som blir Finlands lucia 2021.

De tio luciakandidaterna har traditionsenligt valts fram av en tremmanajury. I år fick studeranden Anna-Kajsa Edström, också känd som Finlands lucia 2017, HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi och Strömsös programledare Niklas Aldén det hedersfulla uppdraget.

Att sålla fram lucian har varit upp till den finlandssvenska allmänheten som har kunnat rösta på sin favorit på Folkhälsans webbsida.

Luciainsamlingen som pågått parallellt med röstningen kommer fortsätta också efter att årets lucia utsetts. Ända fram till den sista januari har du möjlighet att bidra.

I år kröns Finlands lucia av ingen mindre än Mika Salminen, säkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd.

Salminens egen guddotter Sonja Lehto kröntes år 2015 till Finlands lucia. Då introducerade han luciabesöken på Institutet i Helsingfors, som sedan fortsatt varje år.

– Finlandssvenska traditioner, som svenska dagen och luciadagen ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer ihåg hur stämningsfullt det var när dessa högtider firades i skolan, sade Salminen till HBL tidigare i november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning