I dag kan det vara krångligare än vanligt att ta sig till jobbet – största delen av Nobinas bussturer inhiberas i huvudstadsregionen

Bild: Lehtikuva/Jarmo Stenmark

Största delen av bussbolaget Nobinas turer ställs in i dag på grund av strejken som inleddes i natt, uppger HRT. Problem förekommer i hela området, men speciellt i östra Vanda, östra Helsingfors, Alberga och Esbo centrum.

Enligt busschaufförerna är orsaken till åsiktsyttringen att en huvudförtroendeman angreps i samband med förhandlingar i tisdags. Nobinas ledning avfärdar anklagelserna enligt Ilta-Sanomat och beskriver nedläggelsen som olaglig.

Nobina är ett av de största bussbolagen i huvudstadsregionen. Bolagets bussar kör tiotals olika busslinjer. På HRT:s kommunikationsavdelning uppger man att några tiotals turer har ställts in nu på morgonen.

HRT uppmanar resenärerna att följa HRT på sociala medier och via webben för mera information.

Strejken inleddes klockan tre i natt och ska pågå i ett dygn. Strejken gäller endast Nobinas turer.

Nobina ansvarar för 50 olika turer, uppger informatör Tapio Tolmunen på HRT.

– Vi hoppas på tålamod hos resenärerna. Det lönar sig att reservera mera tid jobbresan och förbereda sig mentalt för att störningar förekommer, säger han.

"Orsaken till strejken fortfarande oklar"

Nobinas vd Tom Ward säger att orsaken till busstrejken fortfarande är oklar för honom. Han sade på onsdagsmorgonen till FNB att han fortfarande bara hört rykten.

– Jag har via omvägar hört att strejken pågår i 24 timmar. På fredag morgon klockan tre flyter trafiken normalt igen, säger han.

Enligt Ward varslade personalen inte om strejken. Han säger också att det nu inte finns några tvister inom bolaget.

– Jag är mycket förundrad, säger han.

Ilta-Sanomat rapporterar att åsiktsyttringen enligt busschaufförerna beror på att arbetsgivaren hindrade förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktigen från att jobba, något som Ward förnekar för tidningen.

Korrigering kl. 13:56: Nobinas namn korrigerat i rubriken.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00