I dag går Finland och EU till val – HBL:s EU-kompass hjälper dig hitta rätt parti

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Nu är röstningen i EU-valet i gång. Vallokalerna är öppna fram till klockan 20.

Vallokalerna är öppna från klockan 9 till klockan 20. I dag får du endast rösta på det ställe som fastställts som din egen vallokal. Röstningsstället på valdagen anges på meddelandekortet som skickats till var och en. Den kan du kolla upp på denna karttjänst.

EU-parlamentet är det enda av EU:s organ som vi kan välja våra representanter till genom direktval. Finland utgör en enda valkrets och vi ska välja 13 ledamöter (14 ifall Storbritannien går ur EU). Val till EU-parlamentet infaller vart femte år. År 2014 var valdeltagandet 41 procent.

De flesta EU-länder går till valurnorna i dag, men en del har redan röstat. Nederländerna och Storbritannien gick till val redan i torsdags, Irland i torsdags. Malta, Lettland och Slovakien röstade i går, Tjeckien både på fredag och på lördag. Först ut i dag var Grekland, Ungern, Bulgarien, Rumänien. Litauen och Cypern där vallokalerna öppnade redan klockan 7 finsk tid.

Inga officiella resultat kommer att rapporteras förrän alla vallokaler stängt i kväll.

EU-kompassen hjälper dig hitta rätt

Är du fortfarande osäker på hur du borde rösta? Testa HBL:s EU-kompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

HBL erbjuder sina läsare en EU-kompass som består av 15 påståenden. Där finns miljöfrågor om storskarven, fossildrivna bilar och koldioxidskatt. Med finns också knepigare ideologiska frågor om hur EU ska utvecklas. Borde EU bli Europas Förenta stater? Eller ska samarbetet inom EU vara mindre omfattande i framtiden? Du tar ställning till påståendena genom att välja ett av fem svarsalternativ.

Så bevakar HBL valet

HBL bevakar hur resultaträkningen framskrider under söndagens lopp. I samarbete med nyhetsbyrån SPT rapporterar HBL från samtliga valvakor i Helsingfors. Pulsen, stämningen, resultaten och kommentarer får du på HBL.fi under hela söndagskvällen. På HBL.fi finns också en resultatservice där rösträkningen uppdateras i realtid. Och vi följer förstås med hur valet går i resten av Europa.

På måndag morgon är det dags för HBL:s valstudio. Vi startar direktsändningen klockan 7.30 i hjärtat av HBL på Mannerheimvägen 18 och sänder i en timme. Du kan också titta på sändningen senare på HBL.fi. Analyserna och eftersnacket i direktsändningen leds av HBL-duon Susanna Ginman och Sylvia Bjon. Som sakkunnig expert fungerar professorn i Europarätt Päivi Leino-Sandberg.

Spännande gäster kommer att avlösa varandra i morgonsoffan. En är SDP:s Eero Heinäluoma, en annan De grönas Ville Niinistö. Också SFP:s Nils Torvalds är beredd att analysera valresultatet. Samlingspartiet representeras av Matilda af Hällström och Vänsterförbundet av Mia Haglund, som fört aktiva och synliga kampanjer i EU-valet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning