I dag firas det goda kaffets dag – Paulig presenterar ny kaffeambassadör

Bild: Tage Persson

Kaffeflickan Paula är historia. Kafferosteriet Paulig representeras numera av en kaffeambassadör som ska lotsa in vänner av kaffe mot nya smakupplevelser.

Iinaroosa Kanth har valts till Pauligs tjugonde kaffeambassadör, även om de nitton tidigare gick under titeln kaffeflicka.

– Tiderna förändras och vi ville välja en kaffeambassadör som lever i nuet, en ambassadör begränsas inte av könsroller eller ålder, säger varumärkesdirektör Tomi Wirtanen vid Paulig.

Iinaroosa Kanth tillträder jobbet som kaffeambassadör i dag, den 6 juni, som är det goda kaffets dag. I arbetet använder hon kläder sydda av Sääksmäki-tyget som är samma tyg som i tidigare kaffeflickan Paulas kjol. Bild: Petri Lyytikainen

Iinaroosa Kanth är nyutexaminerad magister inom livsmedelsvetenskaper och sitt eget kaffe dricker hon helst ur termosflaska under en vandring i naturen. I det nya jobbet ska hon föra fram nya aspekter av kaffekulturen.

Ett nytt sätt att använda kaffe är att kallbrygga det och använda drycken som bas i olika drinkar, det fungerar i både cocktails som i mocktails, det senare betyder alkoholfria drinkar.

Medan Kanths nitton föregångare var klädda i en traditionell finländsk folkdräkt kommer den nya kaffeambassadören att representera i en byxdress eller t-tröja och omlottskjol, alla sydda för henne av det röd-blåa Sääksmäki-tyget med samma mönster som fanns i folkdräktens kjol.

– Ursprunget och de egna rötterna är framtida trender inom kläddesign och Pauligs historia framgår nu tydligt i kaffeambassadörens dräkter, säger chefsdesigner Hanna Virkamäki vid designföretaget Uhana som har skapat kollektionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning