I dag börjar försäljningen av fyrverkerier – medborgarinitiativ vill ha förbud

Bild: SPT/Pixabay

Det är framför allt pojkar och män som får skador av fyrverkerier.

I dag får man börja sälja fyrverkerier inför nyårsfirandet. Samtidigt påminner organisationerna bakom medborgarinitiativet Rajat räiskeelle om riskerna med fyrverkerier. Medborgarinitiativet föreslår att endast professionella pyrotekniker ska få hantera och skjuta fyrverkeripjäser.

Femton hälso- och djurskyddsorganisationer ligger bakom initiativet. I ett pressmeddelande skriver de att ögonskador är det största orosmomentet. Sedan år 2000 har 520 personer vårdats för ögonskador som uppstått i samband med hanteringen av fyrverkeripjäser under nyårsfirandet.

Enligt Tero Kivelä, professor vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts ögonklinik, förorsakas hälften av alla ögonskador åskådare som råkar illa ut när fyrverkeripjäser åker i fel riktning.

– Andelen allvarliga skador har lyckligtvis minskat, eftersom många inser betydelsen av att använda skyddsglasögon som i dag är obligatoriska. Men också åskådarna borde använda skyddsglasögon, säger Kivelä i pressmeddelandet.

Fyrverkerierna orsakar också rädsla och stress bland husdjur och hästar. Enligt veterinären Kati Pulli, verksamhetsledare för Finlands djurskyddsförbund SEY, klarar ansvarsfulla djurägare av att minska husdjurens lidande, men ändå drabbas många djur.

– Det är också viktigt att minnas att fyrverkerier orsakar kraftig stress för djur i naturen och produktionsdjur som ofta inte har någon möjlighet att söka skydd, säger Pulli i pressmeddelandet.

Män mindre försiktiga

Det är obligatoriskt med skyddsglasögon sedan 2010. Då förbjöds också romerska ljus och småraketer och det infördes en åldersgräns på 18 år för att använda fyrverkerier. Efter lagändringen har antalet ögonskador minskat klart.

Förra året behövde tolv personer sjukhusvård på grund av ögonskador, uppger Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Bara en av de skadade hade använt skyddsglasögon och hälften var minderåriga.

– Trots att man enligt lagen måste använda skyddsglasögon så struntar fortfarande alltför många i det, säger sektionschef Kurt Kokko i Tukes pressmeddelande.

Enligt verkets enkät med 1 000 svarande planerar 16 procent att skjuta fyrverkerier utan skyddsglasögon. Enligt enkäten är män ivrigare än kvinnor på fyrverkerier men de är sämre på att använda skyddsglasögon och på att bekanta sig med fyrverkeripjäsernas instruktioner.

Överväg noggrant var du skjuter. Rikta fyrverkeripjäserna bort från människor, byggnader och annan egendom. Detonera aldrig fyrverkerier nära människor.

Läs fyrverkeriernas instruktioner. Gör inte om fyrverkerierna till egna versioner.

Använd skyddsglasögon både om du skjuter fyrverkerier och som åskådare. Använd öronproppar om du använder pjäser som exploderar på marken.

Använd en passlig ställning eller stadigt stöd för att skjuta raketer.

Ta sig så långt bort från fyrverkeripjäsen som möjligt efter att ha tänt på.

Använd inte fyrverkerier i berusat tillstånd.

Se till att endast myndiga personer använder fyrverkerier.

En pjäs som inte har detonerat kan oskadliggöras genom att ha den en längre tid i ett ämbar med vatten.

Källa: Rajat Räiskeelle.

Var förberedd på smällar redan före nyår. Låt inte djuret gå löst, ens på en inhägnad gård och se till att det inte kan komma loss ur kopplet.

Gå ut med hunden före klockan 18 på nyårsafton och följande gång en längre tid efter midnatt.

Lämna inte djuret ensamt.

Var speciellt noggrann med ytterdörren så att djuret inte kan slinka ut.

Ha på radion eller tv:n och dra för gardinerna.

Om ditt husdjur visar rädsla, var själv lugn och uppträd som vanligt.

Ta aldrig med husdjur för att se på fyrverkerier.

Ett djur som blir skrämt av smällar kan också reagera på krutlukt som djuret kopplar till fyrverkerier.

Risken för att djuret rymmer är hög i några dagar, trots att man inte skulle skjuta raketer längre.

Instruktioner för hur man ska gå till väga om ett djur rymmer finns på www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus.

Källa: Rajat räiskeelle.

Rid inte på nyår eftersom en häst kan skrämmas av fyrverkerier.

Försök att reda ut i god tid hur din häst reagerar på fyrverkerier. Hästar är individer som reagerar väldigt olika på ljud och ljus. Vissa hästar störs inte.

Ta in hästen i god tid före klockan 18.

Täck över stallets fönster och sätt på radion.

Bete dig lugnt och som om du inte bryr dig om fyrverkerierna. Det lugnar hästarna.

Källa: Rajat Räiskeelle.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning