I dag är samernas nationaldag

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

I dag hissar samerna sin egen flagga och firar sin nationaldag.

Nationaldagen firas över hela Sápmi. Det första nationaldagsfirandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk, men redan ett år tidigare, på Samerådets konferens i Helsingfors, beslutades det att man skulle börja fira samernas gemensamma nationaldag den 6 februari. Det skriver Samer.se.

Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det här mötet samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Cirkeln är en symbol för både solen och månen, solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. Samernas nationalsång är Sámi soga lávlla, skriven 1906 av Isak Saba. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33