"I dag är dagen D" - Räddningsförsök inlett i grottan i Thailand, vid fem tiden kan de första vara ute

Ett försök att få ut de tolv fotbollspojkarna och deras tränare ur grottsystemet Tham Luang har inletts, uppger räddningsmanskap. Vid femtiden finsk tid beräknas de första pojkarna komma ut ur grottan.Totalt har 23 personer skickats in i grottan för att hämta pojkarna.

– I dag är dagen D. Pojkarna är redo att möta vilka utmaningar som helst, säger Narongsak Osottanakorn, tidigare guvernör i provinsen Chiang Rai som nu leder räddningsarbetet.

Han uppger att räddningsarbetet kan ta tre till fyra dygn beroende på väderförhållandena. Den snabbaste gruppen räknar man ska komma ut kring klockan 21 lokal tid, vilket motsvarar klockan 15 i Sverige.

Räddningsteamen – som består av 13 utländska dykare, fem thailändska dykare och fem personer från militära specialförband – har förberett sig och övat i tre–fyra dagar.

De instängda pojkarna ska tas ut en i sänder.

Under tiden har anhöriga, journalister och andra intresserade samlats vid grottlabyrintens ingång på bergssluttningen – till slut en trängsel på över 1 000 personer. På söndagsmorgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i livräddningen, och pressfolket makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.

De tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare har varit fast i det översvämmade grottsystemet sedan den 23 juni. När dykare hittade dem i grottan hade de varit instängda i mörkret i nio dagar.

En bild tagen tidigare av dykare inne i grottan. Elva pojkar i ett fotbollslag och deras tränare sitter instängda i grottan. Bild: AFP / Lehtikuva/Handout

Grottsystemet är lågt på många ställen, också mycket lägre än det här. Bilden är tagen innan räddningsinsatsen inledds. Bild: AFP / Lehtikuva/Handout

Meteorologer har varnat för att nya oväder närmar sig området, vilket skulle försvåra räddningsuppdraget avsevärt.

Nu och fyra dagar framåt är förhållandena som bäst för att evakuera pojkarna från grottlabyrinten. Det anser ledaren för den svåra räddningsoperationen i Thailand.

Grabbarna som suttit instängda i två veckor har kunnat skicka handskrivna meddelanden till sina föräldrar via en dykare.

Man har också fått in en syrekanal. Försöken att borra uppifrån visade sig dock svåra – över hundra borrhål gjordes tidigare varav inget träffade exakt rätt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00