I dag är bilmekanikern en efterfrågad expert

Eino Saarinen, 17, vet att det finns efterfrågan på och jobb för bilmekaniker. Efter studierna gör han värnplikten, och sedan ska han antingen jobba eller studera vidare. Bild: Leif Weckström

Visserligen är bilen inte densamma som för hundra år sedan då man började massproducera fordon på löpande bandet. Men bilmekanikerjobbet är fortfarande ett hantverk. Ett kreativt jobb där du reparerar, fixar och byter beståndsdelar med dina händer.

Unga män över och under tjugo år klädda i svarta overaller hukar eller lutar, står eller sitter i bilverkstaden i Arabiastranden. Lukten av motorolja svävar i luften men i övrigt motsvarar verkstaden inte alls illusionen från filmens virrvarr av trassel, kablar och sladdar, svart smuts och skiftnycklar, skruvmejslar, tänger och diverse andra verktyg, maskiner och manicker som ligger överallt.

I den här verkstaden råder ordning och reda. Det är här tiotals blivande bilmekaniker, eller fordonsmekaniker som det egentligen heter, får sin utbildning.

– Utbildningen tar tre år, och innehåller både praktik och teori, som under studietiden fördelar sig ungefär 70 procent respektive 30 procent, säger Karl-Erik Nylund som är prorektor och ansvarar för fordonsmekanikerutbildningen på Prakticum i Helsingfors.

Verkstaden är bilmekanikerklassen som är väldigt mansdominerad. Inte en enda ung kvinna i svart overall i sikte.

– Majoriteten som söker sig till utbildningen är pojkar. Men varje år inleder också ett par flickor studierna. De bara inte råkar vara på plats just nu, förklarar Nylund och poängterar att ingenting gör att jobbet som bilmekaniker skulle vara olämpligt för en kvinna.

– Det tyngsta man måste lyfta är ett bildäck som väger 15-20 kilo, säger han.

Drömjobbet sedan liten kille

Mitt på golvet står en mopedbil som drar till sig uppmärksamheten. Kring den står flera svarta overaller och vid ett av däcken hukar sig två blivande bilmekaniker, sjuttonåringarna Joona Sarin och Anton Viitanen som dessutom äger fordonet.

Bromsarna på mopedbilen trilskas och Sarin och Viitanen arbetar med att åtgärda problemet samtidigt som studiekompisarna övervakar jobbet.

Bilmekanikerjobbet är jobb med händer men elektroniken i den moderna bilen förutsätter också digitalt kunnande. Bild: Leif Weckström

– Jag har ända sedan liten kille drömt om att få jobba med bilar. Känns fint att få lära sig ett yrke som av allt att döma också ger mig jobb, säger Anton Viitanen.

Samtidigt arbetar andra blivande bilmekaniker med att granska och vid behov reparera motorer, växellådor, bränslesystem och allt annat som håller en bil rullande på vägen.

Inne i verkstaden står fem sex bilar i olika skeden av åtgärder. Prakticum samarbetar med bilreparatörföretaget Fixus och utför normalt servicearbete på normala bilar. Givetvis under sträng övervakning av lärare. Men även enligt principen att en blivande bilmekaniker också tar ansvar för sitt jobb så att han eller hon själv ska rätta till eventuella fel som hen begick.

Vi köper några riktiga skrotbilar så att de får fixa av hjärtans lust.

– Praktik ger viktig erfarenhet, och vi vet dessutom att killarna är mest intresserade av att utföra riktiga jobb, att jobba med sina händer och bokstavligen plocka bilar isär, säger Nylund och berättar att man sedan ett par år startar den första terminen med att ge studenterna möjlighet att meka på allvar.

– Vi köper några riktiga skrotbilar så att de får fixa av hjärtans lust. Vi vet nämligen att många är utleda på att läsa, helt enkelt skoltrötta och vill bara göra. Sedan småningom smyger vi in teori och läsämnen men då är motståndet mot att läsa redan mycket lägre, säger Nylund och nämner att Prakticum samtidigt håller fast vid en hel del studier i matematik.

– Vi läser tre gånger mera matematik än i andra motsvarande fordonsmekanikerutbildningar. Men det har visat sig att matematiken behövs, och i synnerhet om bilmekanikerna planerar fortsatta studier.

Fortsatta studier på svenska finns i Vasa, och efter ytterligare fyra år har man tagit examen som bilingenjör.

Och framtidsutsikterna då?

– För några år sedan under den ekonomiska recessionen hann en del företag i bilbranschen säga upp folk och jobbutsikterna var kanske inte så bra. Men i dag går branschen hyfsat, bilförsäljningen ökar och behovet av bilmekaniker växer. Våra bilmekaniker är efterfrågade, säger Nylund.

I moderna bilar är den elektroniska utrustningen avancerad, och förutsätter naturligtvis att en bilmekaniker behärskar att avläsa digital information och sedan åtgärda eventuella brister.

– Elbilen är förstås en annan utmaning sedd ur bilmekanikerns sysselsättning i framtiden. Men elbilen i all ära, jag tror att de här killarna har gått i pension innan fordonet är allmänt i Finland. Däremot blir hybridbilarna snabbare vanliga men de kräver också bilmekaniker.

Idrottskarriär och yrke

Prakticum har sedan några år status som medlem i huvudstadsregionens idrottsakademi, och det betyder att skolan kan skräddarsy yrkesutbildning för person som tävlar på minst FM-nivå. Brändö gymnasium har för övrigt samma idrottsstatus numera.

I studierna till fordonsmekaniker ingår att eleverna ägnar ungefär sjuttio procent av tiden till att lära sig genom att göra. Studietiden är tre år. Bild: Leif Weckström

– Vi har möjlighet att anpassa femton olika utbildningar enligt idrottarens tidtabell kring träning och tävling. Syftet är att ge ett yrke som idrottaren kan utöva efter avslutad karriär, säger Björn Nylund som koordinerar verksamheten på Prakticum. Studietiden blir tre fyra år och man kan studera både i Borgå och i Helsingfors.

Bland de femton yrkesinriktningarna finns också fordonsmekanikerns, och Eino Saarinen, 17, kom in på linjen som aktiv innebandyspelare på FM-nivå.

I dag spelar han inte längre i FM-serien men har inte heller lämnat innebandyn. Han går andra året i Prakticum och har redan jobbat en hel del med att fungera som mekaniker i Formel Renault 1.6 klassen, som är bilracing i fordon som har samma skal och format som formel 1 men utan samma massa under motorhuven.

– Jag har alltid planerat att jobba med bilar och engagera mig i motorsport. Efter studierna i Prakticum ska jag göra värnplikten och sedan funderar jag på att fortsätta studierna. Men några beslut har hag inte tagit, säger Saarinen och fortsätter skruva loss däcket på en normal bil som ska få normal service i verkstaden.

Yrkesskolor som Prakticum är avsedda för dig som gått grundskolan eller tagit studenten och är intresserad av grundläggande yrkesutbildning.

Studietiden är tre år, och vill du ta studentexamen samtidigt blir studietiden 3,5 år eller lite längre.

Till Prakticum och andra yrkesskolor gäller gemensam ansökan 20.2–13.3, information om alternativ och anvisningar finns på sajten www.studieinfo.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning