I bussen ser barnen från Vårby Gård mycket mer av livet

Omkring 100 dagisbussar rullar just nu i Norden. Från betongförorten Vårby i Huddinge kör några av Sveriges pionjärer på området.

– Så här får barnen se naturen, skogen, havet och museer, säger Mats Sebom. I dag har han rattat förskolebolaget Helianthus ena dagisbuss in från Huddinge till parkeringen vid Slottskajen utanför Kungliga slottet i Stockholm.

Det är ingalunda stora utfärdsdagen för året. Det är bara en av många. Kungen och slottet är inte tema för i dag – utan fåglar. Och så körde man också in till Stockholm för att träffa HBL.

– Vi diskuterar ofta med barnen vart vi ska köra för dagen, säger Mats Sebom som är både förskolepedagog och chaufför. Vi kör i regel inte mera än 30 minuter och sedan stannar vi där.

Varje grupp i förskolan är ute med buss varannan vecka. Efter starten från dagis vid niotiden har man ätit förmiddagsfrukt och sedan suttit i bussen vid sina bord och jobbat med att göra fåglar av kartong med näbbar, ögon och vingar.

Sedan har förskolan gått ut i solen på Helgeandsholmen mitt i Stockholm och matat fåglar i Strömmen, svanarna ligger bländvita i solskenet.

45 bussar i Sverige

De två bussarna, den nyare vita Ivecon och den äldre gula Scanian, är byggda för att ha varm mat ombord i ett värmeskåp under bussen. En matvagn kan lyftas ut och den lilla matcontainern går att ta med för lunch i det fria.

Förskolepedagog Sanna Kuzmanovic får plötsligt utfärder på vanligt dagis att framstå som oändligt komplicerade, där alla barn ska ha egen matsäck och klädombyte med sig i ryggsäckar och följa bokade tidtabeller.

Då är hennes buss en bas som följer med hela dagen. Här kan man gå in i bussen om det regnar och jobba där, "blir någon våt eller kissar på sig, så är det bara att gå in och byta".

Bussen har i den främre delen sittplatser i grupper om fyra kring bord som i en vanlig buss. Äter barnen i bussen får de sin bricka till sin plats.

Bak i bussen finns pentry med en rymlig diskbänk och en stor, ljus och bekant toa. För ytterkläder finns en klädställning och ett torkskåp för våta kläder. Och här finns lådorna med pysselgrejer för alla tillfällen. Bussen har en egen elgenerator.

Teknikern som stannade kvar

I bussen är det god ordning, barnen kommer in två och två och ställer sina ytterskor i hyllan. Inne i bussen går vi alltid strumpfota. Bussen lär också barnen trafikvett för livet.

– Alla sitter i barnstolar och lär sig det här med säkerhetsbälte. Ingen rör sig i bussen medan vi kör, säger Mats Sebom. Behöver någon gå på toa stannar vi. Vi har aldrig bråttom.

Mats Sebom är en av pionjärerna för i dag hela 45 dagisbussar i Sverige och Norge. Helianthus med tre bussar är inne på sitt elfte år.

– Jag var busstekniker och var med när vi började bygga de här bussarna tillsammans med Scania.

Han hade inte tänkt stanna kvar när bussen var klar, men i dag är han också förskolepedagog. Busskonceptet har spritt sig. Sveriges största flotta av 12 förskolebussar rullar i dag i Malmö.

Omväxling i tuff miljö

Barnen från Vårby gård i Huddinge kommer från en tuff miljö. Området är en sjuttiotalsförort, där över hälften av dem som bor där har invandrarbakgrund.

Förorten är polisklassad för problem med knark och brottslighet. I vintras plockade ett medelålders par utanför tunnelbanan upp en handgranat som exploderade. Och härifrån begav sig den terroråtalade mannen med lastbilen på Drottninggatan i väg på sitt dåd.

Men i solen framför Medeltidsmuseet inne i Stockholm hittar barnen från Myran en liten gräsplätt och så är leken i full gång.

– Så här får barnen vara ute och se så mycket annat, säger Mats Sebom. Vi kan åka ner till havet. Att åka bilfärja över Skanssundet är en stor grej för många.

Bästa smultronstället har ändå bestått genom åren: Skansen, med alla djuren.

Barn från höghusförorten Vårby Gård hinner se mycket av omvärlden. De åker ut med buss varannan vecka på dagis. Bild: Ari Luostarinen

Här jobbar och äter Riouana, Yahya, Sabir och Sondur en stor del av sin dagisdag, medan deras förskolebuss står parkerad för dagen någonstans i Stockholmsområdet. Bild: Ari Luostarinen

Sanna Kuzmanovic har allt en förskolepedagog behöver med sig i den välsorterade bussen. Bild: Ari Luostarinen

Med förskolebussen åker barn som får se stad, skog, hav, natur och museer. Bild: Ari Luostarinen

I förskolebussen lär Sondur, Riouana och Yahya sig också trafikvett och trafikregler. Bussen som har kostat över 300 000 euro har säkerhetsbälten och barnstolar för alla. Bild: Ari Luostarinen

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33