I bokens värld

Johanna Rehn får ofta gamla böcker av sin morfar men annars köper hon sina böcker från loppmarknader eller bokhandlare. Bild: Karl Vilhjálmsson

Många älskar att läsa böcker men att verkligen sätta sig ner och sjunka in i bokens värld är tidskrävande. Läses det mer under sommarmånaderna och hurdana böcker läser folk?

Sommaren är högsäsong för pocketböcker och deckare som är lätta att packa med sig i strandväskan. Butikschef Aki Järvinen på Akademiska bokhandeln i Helsingfors centrum, säger att man märker en ändring i hurdana böcker kunderna läser under sommartider.

– Man vill ofta ha lättlästa böcker under sommaren som man kan sitta och läsa på stranden, säger Järvinen.

Enligt honom är deckare väldigt populära både bland unga vuxna och äldre. Tonåringar läser mer och mer science fiction-böcker medan bokserien LasseMajas detektivbyrå toppar listorna bland barnböcker.

– De svenskspråkiga böckerna täcker en markant del av vår försäljning. Särskilt pocketarna går åt, säger Järvinen.

Bokförsäljningen är ändå störst under höst och jul säger Järvinen. På hösten lanserar tryckerier nya upplagor och Akademiska bokhandeln fylls av shoppare under juletid som försöker hitta den perfekta julklappen.

– Under julen går allt åt. Det är allt från historiska upplagor till häften med klistermärken.

I Helsingfors stadsbibliotek täcker de svenskspråkiga böckernas lån inte en stor andel. De finskspråkiga böckerna har en överlägsen majoritet men kategorin för andra språk kilar förbi svenskan med 9,96 procent av lånen medan svenskspråkiga böcker står för 4,41 procent.

Virva Nousiainen-Hiiri från Helsingfors stadsbibliotek säger att svenskspråkiga ofta köper sina böcker i stället för att låna dem från biblioteket.

– Den största efterfrågan vi har på den svenskspråkiga sidan här är böcker för barn och unga, säger Nousiainen-Hiiri.

Återförenad med litteraturen i solen

Då solen gassar på himlen är det inte ovanligt att stöta på semesterfirare med böcker i handen. De kan sitta i parker, ligga i gräset eller sola vid strandkanten. Enligt Johanna Rehn, 25, lockar det varma vädret till att sätta sig med en bok i en hängmatta, men eftersom hon studerar tar läsandet till tentamina en stor del av energin och lusten för att öppna någon annan bok.

– Jag läser så mycket kursböcker att intresset för att läsa en skönlitterär bok ibland kan slockna.

Rehn är övertygad att man läser mer då man är ledig under sommaren. Hon tycker att det är något speciellt fint med att få njuta av solen och läsa en bok i lugn och ro, även om det också finns en viss charm i att ligga under en filt framför brasan under vintermånaderna.

– Ofta blir det tyvärr så att man i stället sätter sig framför TV:n och knäpper på en serie från Netflix. Det kräver mycket mindre av en.

Konceptet att kunna se på serier eller filmer när man vill och var man vill kommer ändå inte att kasta läskulturen ner från klippan, säger Rehn.

– De som tycker om att läsa kommer alltid att göra det, oberoende vad. Att läsa är en helt unik upplevelse, man skapar sin egen värld och använder sin fantasi på ett helt annat sätt.

Rehn hoppas att den yngre generationen inte fastnar endast i Netflix-världen utan att föräldrar skulle uppmuntra barn och unga att läsa mer.

En magisk värld

Rehn har hittat en favoritbokserie i I JK. Rowlings magiska värld där magi och vänskap möts.

– Harry Potter är definitivt den bokserien som påverkat mig mest och som har format mig till den jag är i dag. Böckerna är en kombination av skickligt skrivande och en berättelse som rycker med sig. Magin ger boken en helt egen dimension, att kunna föreställa sig en värld som inte alls är som vår är spännande.

Engelskan har blivit Rehns litteraturspråk, delvis för att hon bott i London och delvis för att inte behöva vänta på att böckerna översätts till svenska.

– Om det bara är möjligt väljer jag att läsa en bok på originalspråket. Översättningar kan vara bra, men ofta finns det en viss känsla som författaren vill förmedla med sin bok som översättaren inte lyckas får tag i.

Rehn brukar ibland använda sig av olika tjänster för att läsa e-böcker. Hon säger att det är rent av praktiskas själ eftersom böcker tar plats och kan bli tunga om man ska ha halva bokhyllan med sig på semestern.

– E-böcker känns praktiska även om jag tycker om att hålla i en fysisk bok och kunna bläddra i sidorna. För att vara ärlig har jag inte fastnat alls för trenden med ljudböcker. Min spontana reaktion då de blev populärt var att det är fusk att bara lyssna på en bok och inte själv läsa den.

Den svenskspråkiga litteratur som Rehn uppmanar alla att läsa är Nils Ferlins samlade dikter.

– Ferlin skriver väldigt vackra dikter och kan använda språket för att förmedla ett visst buskap åt läsaren. Dikterna har intressanta perspektiv men de träffar mig på ett helt unikt sätt, säger Rehn.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning