I barnbristens Italien

HBL:s medarbetare i Rom, Peter Loewe, funderar på om Berlusconi ännu skulle kunna föregå med gott exempel i barnbristens Italien.

Bakslag för Italien för tredje året i rad! Jag talar om dödsfall. Ett åldrande land som kopplas till en stagnerande ekonomi. Under 2017 minskade befolkningen med drygt 100 000 personer. Barnafödandet slog bottenrekord med 464 000 nyfödda.

Sällan ser jag mammor som är ute och går med barnvagn i Rom – pappor skall vi inte ens tänka på. Barnvagnarna är få, som tur är med tanke på det kaos som råder i stan. Jag ser nästan aldrig en barnvagn på en buss. Fast det gjorde jag i går. Det var en afrikansk kvinna som var ute med sin lilla son. Folk på bussen såg förlägna ut för de ville verkligen ge plats för henne och barnvagnen, men det var nästan omöjligt. Busschauffören blev arg för att han inte kunde köra vidare, men till sist lyckades vi alla knöka in oss.

Det är inte svårt att förstå varför italienarna skaffar få barn. Dagis är inte garanterat. I Rom räcker inte platserna till. Mina vänner som är småbarnsföräldrar tror att jag skämtar när jag talar om den nordiska rätten till föräldraledighet. I Italien har mamman rätt till fem månaders ledighet, som hon kan fördela hur hon vill under tiden före och efter födseln. Barnbidrag finns inte, men alla nyfödda får en engångspremie på 80 euro. Det räcker ju en bit för en månad, men hur skall föräldrarna klara de övriga 215 månaderna tills barnet når myndig ålder?

Det kan kanske vara skönt om befolkningen minskar i detta kaotiska land som så ofta förefaller överbefolkat med historiska centrum bestående av smala trånga gator utan trottoarer. Men färre barn är en demografisk katastrof. Mer än en fjärdedel av befolkningen är i dag över 65 år. Något som högerledaren Silvio Berlusconi är väl medveten om när han leder sin kampanj inför parlamentsvalet nästa söndag. Det är förstås därför han väljer valfläsk som att höja minimipensionen till 1 000 euro – han redovisar inte det minsta hur detta skall finansieras.

I åldrandets Schlaraffenland lovar Berlusconi lägre priser på hundmat och fria veterinärbesök. Jo, han vet hur pensionärernas slipsten skall dras. Klart, han har ju ett jätteteam bakom sig som gör valundersökningar och vet exakt vilka frågor som triggar pensionärerna att gå till vallokalen.

Kunde inte den 81-årige Berlusconi ta sitt samhällsansvar mera på allvar och skaffa ett barn till? Anthony Quinn fick 13 barn. Berlusconi bara fem (officiellt). Dessutom har han i dag en stadig flickvän som är 49 år yngre än han själv. Det borde inte vara något problem.

FOTNOT: Schlaraffenland är ett fantasiland där man utan ansträngning får alla önskningar tillgodosedda och där lättjan är en dygd.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03