I Bachs IOK-bubbla var OS i Rio en succé

Stort säkerhetspådrag. Militären var ständigt närvarande kring de olympiska arenorna i Rio de Janeiro. Bild: EPA/Marcelo Sayao

"Att ett land där brott, våld, dråp och rån är vardag, där korruptionen frodas, där de mänskliga rättigheterna satts på undantag, där klyftan mellan de rika och de fattiga är gigantisk och där rasismen är ytterst starkt förankrad anses vara lämpligt att arrangera OS visar att internationella olympiska kommittén borde se över sina kriterier för vem som får stå värd för spelen."

Det finns få människor som kan mäta sig med internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach när det gäller att blunda för problem och få en positiv spinn på en negativ historia.

För inte ens Bach kan vara så blåögd och så bortkopplad från verkligheten som han gav sken av att vara under sin presskonferens här i Rio. IOK-bossen sammankallade världens medier för att sammanfatta de olympiska spelen och för att svara på frågor. I verkligheten svarade han på en del frågor medan han undvek dem som kändes jobbiga.

Bach inledde presskonferensen med ett flera minuter långt anförande där han använde orden "icon" eller "iconic" hela 17 gånger för att beskriva OS i Rio de Janeiro.

Han lyfte fram simstjärnan Michael Phelps fantastiska 28 OS-medaljer, han berömde Usain Bolt som tog sina sjunde, åttonde och nionde medaljer och han hyllade brottaren Kaori Icho som vann sin fjärde OS-titel.

Han glömde inte heller bort att nämna stunderna som visade den äkta OS-andan. Bach talade varmt om nyzeeländaren Nikki Hamblin och amerikanen Abbey D'Agostino som stannade upp och hjälpte varandra inne på Olympiastadion mitt i 5 000 meters-kvalet efter att de gått omkull. Han log brett då han mindes tillbaka på stunden då Hong Un-jong från Nordkorea tog en selfie tillsammans med sydkoreanen Lee Eun-ju. Han talade med värme i rösten om flyktingarnas OS-lag och hur de visat att allt är möjligt och han passade på att gratulera Kosovo, Fiji och Jordanien för nationernas första guldmedaljer.

Och visst han hade rätt. Det är precis de här berättelserna som gör OS unikt och som gör att miljontals människor kväll efter kväll, dag efter dag bänkar sig framför skärmen i alla världens hörn för att följa med tävlingarna.

Det är storyer av den här typen vi vill läsa om, höra om och uppleva. Rekord, idrottare som överträffar sig själva, människor som är stora i nederlagets stund, förlustens bittra tårar, segerrusets gränslösa glädje och hela den mänskliga känsloskalan presenterad som på en bricka för hela världen. Mycket bättre än så blir det inte.

Och det är därför de fantastiska olympiska idrottarna ska få stå i rampljuset under tävlingarna.

Tyvärr hamnade de, trots alla makalösa insatser, lite i skuggan här i Rio de Janeiro.

Bachs inledande anförande var direkt från IOK:s marknadsföringsbroschyr. Han målade upp bilden av idrotten som förenande kraft, en kraft som inte ser gränser mellan nationer, hudfärg eller kulturell bakgrund. Han talade varmt för hur Brasilien och befolkningen kommer att ha nytta av OS, inte bara under själva spelen, utan också långt in i framtiden.

IOK:s propagandamaskin hade gjort ett styvt arbete då de formulerat Bachs inledande anförande. Och Bach gjorde ett bra jobb då han med inlevelse och på ett nästan trovärdigt sätt försökte övertyga en hel värld att allt gått enligt planerna i OS.

Det blev betydligt svårare för Bach att vara lika övertygande då frågorna började hagla över honom efter hans inledningsanförande.

Under (och inför) OS har arrangörerna som bekant haft en del utmaningar.

Man har haft stora problem med att få logistiken att fungera. Ett talande exempel på hur fel det kan gå var då en buss som skulle transportera simmare till den olympiska bassängen av misstag körde till Olympiastadion där friidrotten avgjordes. Incidenten ledde till att tidtabellen för simningarna fick justeras då tre idrottare inte dök upp i tid för sin tävling.

Säkerheten har varit ett annat stort bekymmer under OS. Det har skjutits mot OS-arenor, mot OS-bussar och kring OS-anläggningar. Både publik, idrottare och medierepresentanter har blivit rånade under veckorna i Rio och våldet har varit en del av det dagliga livet i OS-staden.

– Det här är ett mästerskap som sker mitt i verkligheten. De organiserades inte inne i en bubbla utan i en stad där det finns sociala problem och social ojämlikhet. Livet gick vidare som normalt i staden och jag tror att OS var bra för Rio, sade Bach.

Till största delen avgjordes OS i de mer välbärgade stadsdelarna i Rio och vad annat än en bubbla kan man kalla Olympiaparken i Barra de Tijuca. Innanför de höga staketen, de noggranna säkerhetskontrollerna och bakom de tungt beväpnade vakterna stod splitternya och moderna arenor till idrottarnas förfogande, långt från den vanliga befolkningen.

OS har inför och under spelen kritiserats hårt både på hemmaplan och utomlands och en stor del av befolkningen i Rio anser att spelen är ett stort slöseri med resurser och pengar och att de i själva verket främst gynnar de redan rika i staden medan de fattiga får det ännu svårare.

Bach talade om hur de strukturella förbättringarna OS fört med sig kommer att ha positiva effekter för Rio och stadens invånare i framtiden. Bach berömde stadens borgmästare Eduardo Paes som sett till att förbättra infrastrukturen i staden. Inför Rio byggdes bland annat Transolimpica-motorvägen och metronätet utvidgades.

– Flera generationer kommer att ha nytta av det och vi är glada att OS kunde agera katalysator för utvecklingen, sade Bach.

Vad han lät bli att säga var att hela 368 familjer tvångsförflyttades undan vägbygget och ytterligare familjers hem skadats av vägbygget då deras hus inte klarat påfrestningen av vibrationerna som uppstår då den tunga trafiken dundrar förbi. Myndigheterna har försvarat bygget med att bussrutter nu bättre når de stadens fattigare delar i väst. Kritikerna har påpekat att alla rutter går till det rika Barra de Tujica, hem för bland annat borgmästare Paes.

OS-arrangörerna har vägrat offentliggöra de ekonomiska handlingarna och ingen vet hur mycket offentliga medel som använts för att arrangera OS – förutom IOK och de lokala arrangörerna. Och de vägrar avslöja något. Inte ens ett domstolsbeslut har fått dem att visa siffrorna för allmänheten.

Mitt i den värsta recessionen sedan 1930-talet, samtidigt som statligt anställda inte fått sina löner i tid, de grundläggande tjänsterna inte kunnat garanteras för invånarna och då brasilianare mister sina jobb på löpande band har staden och staten öst in pengar i OS-arrangemangen då den ursprungliga budgeteringen inte hade någon förankring i verkligheten.

Pengarna hade enligt invånarna i Rio bättre kunnat användas för att garantera bastjänsterna i en stad där brott, våld och oroligheter är mer regel än undantag. Det är svårt att vara av annan åsikt. Om man inte heter Thomas Bach.

– Jag är säker på att Cariocas (Rios invånare) kommer att tala om det mycket bättre Rio efter OS än Rio före OS, sade Bach.

Han fortsatte måla upp en bild som väldigt lite motsvarade den verklighet som syns på gatorna i Rio och han sade att inga lokala pengar använts för OS och att Rios invånare kommer att se tillbaka på OS med värme.

– De här ikoniska spelen har visat att man kan arrangera OS i länder som inte ligger i topp i BNP-rankingen.

Man kan läsa mellan raderna att Bach och IOK inte lärt sig speciellt mycket av sitt gigantiska misstag. Att ett land där brott, våld, dråp och rån är vardag, där korruptionen frodas, där de mänskliga rättigheterna satts på undantag, där klyftan mellan de rika och de fattiga är gigantisk och där rasismen är ytterst starkt förankrad anses vara lämpligt att arrangera OS visar att internationella olympiska kommittén borde se över sina kriterier för att få stå värd för spelen.

Bach talade om en att bubblan saknats och att OS sker i verkligheten. Det Bach upplever som verkligheten i Rio är något de flesta av stadens invånare inte känner igen medan den bubbla som enligt IOK-ordföranden inte existerar i invånarnas vardag är mycket verklig och finns innanför de höga staketen och bakom de tungt beväpnade vakterna.

Verkligheten med Patrick Hickey, ordföranden i Europas olympiska kommitté som greps av polisen på IOK:s hotell, ville Bach däremot inte kommentera. Han sade upprepade gånger att Hickey måste anses oskyldig tills motsatsen bevisas.

Hickey misstänks för olaglig försäljning av OS-biljetter, olaglig marknadsföring och kartellbildning och han har förflyttats till högsäkerhetsfängelset Bangu i Rio de Janeiro.

Enligt nyhetsbyrån Reuters tänker IOK inte inleda en egen utredning i ärendet eftersom Hickey steg åt sidan från sina uppgifter då han greps. Enligt Bach finns det ingen orsak att IOK gör en egen granskning eftersom "Hickey stängt av sig själv från alla IOK aktiviteter".

Livet i IOK-bubblan kan med andra ord fortsätta som vanligt.

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning