I år får varje nyfödd baby ett par yllesockor

Bara blåvita sockor. Katariina Tiainen och Merja Lieppinen får ta emot ett hundratal yllesockor dagligen vid garnbutiken i köpcentret Ogeli i norra Helsingfors. Dessa sockor delas ut till alla bebisar som föds vid Barnmorskeinstitutet under jubileumsåret 2017. Bild: Niklas Tallqvist

Kampanjen kommer att lyckas över all förväntan – endast 15 000 par yllesockor saknas nu, drygt två månader in i jubileumsåret. Varje nyfödd finländare kommer i år att få ett par blåvita yllesockor på förlossningssjukhuset.

– Det här är en så positiv kampanj! Det är länge sedan vi har gjort något tillsammans i Finland och det finns ett klart behov av det. Folk är så stolta över vårt land, att vi har funnits i hundra år! Och vi är så glada över att det föds nya finländare, att folk vill göra barn, säger Katariina Tiainen.

Hon är tämligen ny butikschef för Finlands största garnaffär Lankamaailma i Åggelby och vill dra sitt strå till stacken för den nationella kampanjen Yllesockor till alla som föds under jubileumsåret. Målsättningen är att samla ihop 55 000 par nystickade babysockor i blåvita nyanser. De ska delas ut till alla babyer som ser dagens ljus i Finland under 100-årsjubileet. Därför ordnar butiken, tillsammans med kedjans två andra butiker i Tammerfors och Uleåborg, ett stickningsevenemang på lördag.

– Vi har inte aning om hur många som kommer, men vi har reserverat 300 vita garnnystan och lika många mindre garnhärvor i blått, som deltagarna kommer att få, berättar utvecklingschef Merja Lieppinen.

Att sticka gör gott

Både garnbutikens anställda och en hel del frivilliga kommer att finnas på plats på lördag, för att handleda och hjälpa i gång stickare som vill delta i kampanjen, men inte längre kommer ihåg hur man sätter upp maskor, stickar en häl eller över huvud taget åstadkommer en avig maska. Erfarna handarbetare är naturligtvis också välkomna, en del av tanken bakom evenemanget är att göra något tillsammans, som ju är jubileumsårets motto.

– Stickning, eller handarbete överlag, är så bra för alla människor. Forskning visar att exempelvis skolbarn som börjar sticka oftast höjer sitt vitsord i matematik. Att sticka aktiverar det logiska tänkandet och det har man nytta av i många olika situationer, förklarar Lieppinen som vid sidan av sitt jobb i butiken också utbildar konstterapeuter.

Formen är fri. Yllesockorna ska vara stickade av blått och vitt garn som innehåller ylle och de färdiga sockorna ska mäta 9–10 centimeter från häl till tå. Andra regler finns inte, den som stickar får själv välja mönster, modell och vilken nyans av blått som används. Bild: Niklas Tallqvist

Den här kampanjen är redan nu, bara några dagar in i mars, på god väg att nå sin målsättning, då nästan 40 000 par sockor har samlats in runtom i landet. Varje förlossningssjukhus har sina egna insamlingsplatser, strategiskt placerade på ställen där folk rör sig, men inte på själva sjukhusen så att barnmorskor och övrig personal ska få koncentrera sig på jobbet.

En av många kampanjer

Vid huvudstadsregionens stora förlossningssjukhus behövs det fortfarande många tusen par sockor för att säkra hela årets behov.

– Till Kvinnokliniken har bara 40 procent av behovet samlats in, vid Barnmorskeinstitutet ligger nivån på 70 procent och på Jorv på drygt 60 procent, räknar Katariina Tiainen upp medan hon kollar in läget på kampanjens webbplats, där insamlingsläget visas i realtid.

Under Finlands jubileumsår pågår många andra liknande stickningskampanjer. Man stickar både halsdukar och yllesockor till krigsveteraner och halsskydd till blivande förstaklassare, en del kampanjer är landsomfattande, andra lokala. Att hitta frivilliga stickare till alla kampanjer tror Tiainen inte blir något problem.

– Välgörenhet intresserar finländare och det här är ett konkret sätt att hjälpa. Dessutom får man en bra feelis av ge!

Den typiska sockstickaren är fortfarande en kvinna på över 40 år. Men visst finns det också karlar som kommer in med egenhändigt stickade babysockor och naturligtvis en hel del ungdomar. Tiainen hoppas att lördagens jippo ska locka speciellt dem som annars inte stickar.

– Vi erbjuder nu också hjälp på svenska, påminner tvåspråkiga Tiainen, som i november flyttade från Karleby i Österbotten till Helsingfors för att axla ansvaret för garnbutiken.

Kampanjen Yllesockor till alla som föds under jubileumsåret är handarbetarnas sätt att uppmärksamma Finland 100 år.

Målsättningen är att få ihop 55 000 par blåvita yllesockor, som fördelas via förlossningssjukhusen till nyfödda under det här året.

Alla är välkomna att delta i kampanjen, som pågår till december 2017. Sockorna ska föras till insamlingsplatser (inte direkt till sjukhusen). De finns listade på www.villasukatvauvoille2017.com/kerayspisteet.

Några insamlingsplatser: Biblioteken i Myrbacka i Vanda och Kalajärvi i Esbo, Hertonäs apotek, butikerna Lankamaailma i Åggelby köpcenter och Menita på Högbergsgatan, invånarhuset Kylämaja i Mattby och andelslaget Salt i Mariehamn.

På lördag den 4 mars klockan 11–15 ordnas ett stickningsjippo i Lankamaailmas butiker i Tammerfors, Uleåborg och Åggelby (Helsingfors) där man får praktisk stickhjälp, sällskap, mönster och blåvitt garn som räcker till ett par babysockor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning