I år blir det mer än mösspåläggning – två timmar långt evenemang vid Havis Amanda

Så här gick det till under mösspåläggningen i fjol. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Havis Amanda får sin studentmössa i Helsingfors på valborgsmässoafton, precis som vanligt. Men Studentkåren vid Helsingfors universitet HUS förnyar traditionen på Salutorget.

Mösspåläggningen brukar locka upp till 80 000 människor till Salutorget i Helsingfors. Studentkårerna i huvudstadsregionen turas om med uppdraget, som brukar gå ut på att tvätta statyn och placera en studentmössa på huvudet på Amanda. Ofta brukar det ordnas någon form av program vid sidan om.

För att uppmärksamma HUS 150-årsjubileum har ceremonin i år byggts ut till en två timmar lång publiktillställning.

– Vi förnyar evenemanget på många sätt. och vill ordna en glad publiktillställning, säger Krista Laitila, vice styrelseordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

Tidigare år har det i regel varit studentkårernas styrelsemedlemmar som lagt studentmössan på Havis Amanda. I år sköts proceduren av frivilligteamet Manta Crew. Manta Crew består av 11 studenter och studentkårsmedlemmar vid Helsingfors universitet som valts i en öppen rekryteringsprocess.

– Det blir livemusik, ballonger, trollkonster och glitter, säger Manta Crews projektchef Jyrki Rantanen i ett pressmeddelande.

Programmet på Salutorget börjar redan klockan 16, med DJ från 16.30. Vid 17-tiden uppträder en trollkarl, sedan blir det valborgsgympa. Havis Amanda tvättas på traditionellt sätt klockan 17.15, livebandet Get Me börjar spela 17.30. och själva mösspåläggningen sker klockan 18.

Enligt tradition får resten av Finland klä på sig studentmössorna först efter att Havis Amanda fått sin.

Studentkåren vid Helsingfors universitet grundades 1868 och har cirka 27 000 medlemmar. Till studentkåren hör alla studerande som avlägger en lägre eller högre högskoleexamen vid Helsingfors universitet. Studentkåren är Finlands största och inom den verkar cirka 250 föreningar.

Hur gick det till när Havis Amanda fick sin mössa i fjol? Läs mer här:

Busvädret stoppade inte hankeiterna – här får "Skandal-Amanda" sin mössa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning