Hyvärinens första FM-guld – "Kronan på verket"

Ristomatti Hakola gratulerade Perttu Hyvärinen i mål. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Perttu Hyvärinen har haft en bra säsong. I Vörå skidade han hem sitt första FM-guld – med tre sekunders marginal.

Perttu Hyvärinen ser ut att äntligen ha slagit igenom den här säsongen. I Nove Mesto var han sexa på 15 km (f), i Tour de Ski slutade han på trettonde plats totalt, och i Vörå skidade den tidigare JVM-medaljören hem sitt första FM-guld.

– Det här är en stor grej för mig. FM-guldet är kronan på verket den här säsongen. Jag har tagit ett stort steg framåt i vinter. Det smakar onekligen bra, säger Hyvärinen.

Hakola tvåa

Efter 7,5 km var Puijon Hiihtoseuras Hyvärinen elva sekunder före Jämin Jännes Ristomatti Hakola, men det blev riktigt spännande i slutet. I mål var det bara tre sekunder som skiljde dem åt.

– Det var jämnt. I Rovaniemi var jag tre sekunder före, i dag var Perttu tre sekunder före, säger Hakola.

Han syftar till finska cupen i Rovaniemi i november. Fast han minns lite fel: Hakola var tvåa, men fyra sekunder före Hyvärinen.

"Justitiemord"

Bronsmedaljen avgjordes lite kontroversiellt. Ski Team Mäenpääs Viktor Mäenpää var tredje snabbast, men blev diskad för att ha använt sig av skate. Föreningens lagledare Kim Mäenpää sade till Ilta-Sanomat att det var ett justitiemord, men skidåkarens protest avslogs.

I stället gick bronsmedaljen till Hakolas föreningskamrat Markus Vuorela, som tog sin första individuella FM-medalj i allmän klass. I fredagens lagsprint vann Vuorela och Hakola FM-guld.

– Den första FM-medaljen smakar bra, fast det blev stor skillnad till tätduon. Jag skulle ha velat vara närmare, men det var tuff konkurrens bakom mig också.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning