Hyundai växer till sig

Splitternya Hyundai Santa Fe börjar antagligen säljas i Finland under hösten. Tyvärr är priset ännu inte fastslaget, för det är ganska avgörande för framgången. Bild: Bo Ingves

Hyundais presentation av sin helt nya stora suv Santa Fe följde samma manuskript som bilbranschen i övrigt: längre, bredare och tekniskt bättre än föregångaren.

I Hyundais fall innebär det att bilen i sin fjärde generation är nästan 4,8 meter lång och 1,9 meter bred. Det är imponerande siffror som också innebär att innerutrymmena är generösa. Det är även lätt att stiga upp i bilen och utsikten är utmärkt från den nästan 1,7 meter höga bilen.

Under den relativt korta provturen gav bilen i huvudsak ett gediget intryck och var just så lättkörd som en modern bil ska vara. Det trevligaste var egentligen att man satt högt uppe i ett bekvämt säte. Den här bilen borde man kunna köra långa sträckor med utan större problem. I baksätet är det gott om utrymme men de korta dynorna ger väl lite stöd åt låren och kan göra en längre resa tröttsam.

Motorn hörs vid accelerationer men tystnar när bilen nått färdhastighet, oberoende av om det sedan gäller motorväg eller landsväg.

Det fanns inte under provkörningen utrymme för offroadtester men utifrån de lite knöligare skogsvägar jag lyckades hitta känns bilen helt kompetent för tuffare terräng. Ett frågetecken är att markfrigången är endast drygt 18 centimeter.

Trotjänare

Santa Fe lanserades ursprungligen 2001 och den har gett kredibilitet också åt den betydligt färskare och lite mindre suven Tucson och den nyligen presenterade minstingen Kona. Totalt har Hyundai sålt över 1,6 miljoner suvar sedan 2001, av dem över 400 000 Santa Fe i Europa.

Till Finland kommer Santa Fe endast som sjusitsig. Bagageutrymmet är 547 liter med den tredje raden nedfälld vilket innebär att det är närmare 100 liter mindre än den femsitsiga versionen kunde erbjuda.

Det enda motoralternativet som kommer att erbjudas i Finland när modellen börjar säljas på hösten är en lite moderniserad 2,2-liters turbodiesel på 200 hk och 440 Nm. Den sitter i kombination med en åttaväxlad splitterny automat som på ett intelligentare sätt än tidigare ska kunna variera kraften mellan fram- och bakhjulen.

En nyhet är att bilen nu också kommer med framhjulsdrift vilket säkert kommer att synas i priset. I framtiden utlovas både hybrid- och laddhybridversioner. De elektroniska säkerhetssystemen är på hög nivå.

Tucson med mildhybrid

Samtidigt med Santa Fe presenterades ansiktslyftade Tucson. Bilen har sålts i över 390 000 exemplar i Europa sedan lanseringen 2015 och är därmed Hyundais bästsäljare på vår kontinent, där den också planerats.

Den moderniserade versionen har i tillägg till effektivare motorer och annan teknisk uppdatering fått samma uppkäftiga grill som Kona och Santa Fe, något som Hyundai kallar för kaskadgrill, vad det sedan innebär.

Den provkörda versionen hade en tvåliters diesel med en stor nyhet: ett 48 volts mildhybridsystem (MHSG, Mild Hybrid Starter Generator), som har ett mindre batteri som därför laddas snabbare än batteriet i ett normalt hybridsystem.

Förutom att systemet avlastar motorn vid lätt acceleration kan det också ge ytterligare vridmoment till motorn vid omkörningar eller ge energi för till exempel aktiv fjädring. Vid motorbroms och bromsning återvinns energi för att ladda batteriet.

Bilen är faktiskt en av de första mildhybriderna på marknaden och den första i sin klass. Bilen kommer till Finland på hösten. Prisintervallet är brett, från 28 000 euro (om nu någon köper den) till 52 000 euro för den bäst utrustade mildhybridversionen med åttastegad automat.

FAKTA

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDI

Pris: Ännu inte fastställt.

Motor: 2,2-liters turbodiesel, 200 hk / 440 Nm.

0–100 km/h: 9,3 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 6,1 l/100km.

CO2-utsläpp: 160 g/km.

Mått (l/b/h): 4770/1890/1680.

Bagageutrymme: 547 liter (med sju säten).

Hyundai Tucson 2,0 CRDI 48V 8AT

Pris: 52 000 euro (prisintervallet startar vid 28 000 euro).

Motor: 2,0-liters turbodiesel, 185 hk / 400 Nm.

Mildhybrid: 0,8 kW, 48 volts batteri.

0–100 km/h: 9,5 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 6 l/100km.

CO2-utsläpp: 156 g/km.

Mått (l/b/h): 4480/1850/1645.

Bagageutrymme: 459 liter (513 utan mildhybrid).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03