Hypoteksföreningen: Bostadspriserna sjunker med två procent i hela landet

I april i år minskade bostadsköpen med 40 procent jämfört med i mars, uppger Hypoteksföreningen. Bild: Mikael Piippo/SPT

Coronapandemin har stora följder för bostadsmarknaden, rapporterar Hypoteksföreningen.

Hypoteksföreningen bedömer att bostadspriserna sjunker med två procent i hela landet i år. I huvudstadsregionen uppskattas en minskning med ungefär en halv procent. Det skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Enligt Hypoteksföreningen minskade bostadsköpen med 40 procent i april i år jämfört med månaden innan. Samtidigt sattes flera nya byggprojekt på is, vilket gör att färre bostäder färdigställs från och med sommaren 2021 än vad det finns behov för.

– Det här återspeglas i ett svagare utbud och därmed väntas högre priser under de kommande åren, säger Juhana Brotherus, chefsekonom vid Hypoteksföreningen.

Också uthyrningsverksamhet såsom Airbnb har upphört nästan helt på grund av coronapandemin. Hypoteksföreningen skriver att det kan medföra att fler mindre lägenheter sätts ut till försäljning. På grund av det större utbudet kan priserna sjunka en aning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning