Hypo spår dyrare bostäder – framför allt i huvudstadsregionen

Bostadshus i Malmgård i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands Hypotekförening (Hypo) spår att bostadspriserna stiger med 1,3 procent i år och 1,5 procent nästa år.

Det råder en tydlig skillnad mellan prisutvecklingen i huvudstadsregionen och i resten av landet. Hypo gissar att priserna kommer att stiga betydligt mer i huvudstadsregionen, med cirka 2,5 procent både i år och nästa år.

Det byggs mycket just nu, och urbaniseringen är kraftig, konstaterar Hypo. Till exempel i Helsingfors och Tammerfors har efterfrågan på bostäder ökat mer än väntat.

I sin översikt noterar Hypo att det skett en förändring i vad barnfamiljer önskar sig i bostadsväg. I dag vill allt fler barnfamiljer bo i stadskärnorna. Till exempel i Helsingfors bor fler barnfamiljer än förr i centrum. Hypo tror att läget får en allt större betydelse i bostadsaffärerna.

"Borde stödas i budgeten"

Hypos chefsekonom Juhana Brotherus säger att den budgetproposition som regeringen presenterat inte beaktar urbaniseringen så mycket som man kunde önska.

– Först och främst handlar det om infrastrukturprojekt i anslutning till att städerna byggs ut. Staten har på ett positivt sätt varit med till exempel i finansieringen av västmetron och snabbspårvägen i Tammerfors. Nu kom det inga utspel av det slaget, säger Brotherus till FNB.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03