Hypo spår dyrare bostäder – framför allt i huvudstadsregionen

Bostadshus i Malmgård i Helsingfors.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands Hypotekförening (Hypo) spår att bostadspriserna stiger med 1,3 procent i år och 1,5 procent nästa år.

Det råder en tydlig skillnad mellan prisutvecklingen i huvudstadsregionen och i resten av landet. Hypo gissar att priserna kommer att stiga betydligt mer i huvudstadsregionen, med cirka 2,5 procent både i år och nästa år.

Det byggs mycket just nu, och urbaniseringen är kraftig, konstaterar Hypo. Till exempel i Helsingfors och Tammerfors har efterfrågan på bostäder ökat mer än väntat.

I sin översikt noterar Hypo att det skett en förändring i vad barnfamiljer önskar sig i bostadsväg. I dag vill allt fler barnfamiljer bo i stadskärnorna. Till exempel i Helsingfors bor fler barnfamiljer än förr i centrum. Hypo tror att läget får en allt större betydelse i bostadsaffärerna.

"Borde stödas i budgeten"

Hypos chefsekonom Juhana Brotherus säger att den budgetproposition som regeringen presenterat inte beaktar urbaniseringen så mycket som man kunde önska.

– Först och främst handlar det om infrastrukturprojekt i anslutning till att städerna byggs ut. Staten har på ett positivt sätt varit med till exempel i finansieringen av västmetron och snabbspårvägen i Tammerfors. Nu kom det inga utspel av det slaget, säger Brotherus till FNB.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33