Hyfsade bordsviner från Bulgarien

Bild: Alko

Vinets gud i den grekiska mytologin, Dionysos, sägs ha kommit från norr, alltså från Trakien. Det är mycket möjligt att det var just i Karpaterna vinodlingens urhem fanns, när en vild druvsort förädlades och blev alla vinrankors moder.

När Odysseus var ute på sina resor runt Medelhavet och Svarta havet kom han en dag fram till en ö där den enögda jätten Polyfemos bodde. Han stängde in Odysseus i en grotta och mumsade i sig besättningen en för en. Då kom vinet till Odysseus hjälp. Denne hade med sig inte bara vanligt borsvin, utan också en kruka med extrasött vin, som han bjöd åt Polyfemos som sedan somnade. Odysseus stack ut jättens onda öga och kunde sedan fly med den återstående besättningen.

Just Trakien var känt för sina delikata honungsdoftande viner och ett sådant hade Odysseus uppenbarligen medfört.

Klostren skötte vinodlingen

För några år sedan fanns en stor utställning i Helsingfors med föremål från Trakiens guldålder, det fanns både bägare och vaser med bilder av symposier. Vinet flödade alltså här redan 1400 f.Kr. För romarna var vinerna från det nuvarande Bulgarien en viktig importprodukt och exporten är ännu i dag en viktig del för handelsbalansen. När slaverna och urbulgarerna kom till landet, övertog de vinproduktionen.

Den bulgariska staten grundades år 681 e.Kr. med vinodling som en viktig näring. På medeltiden var det ofta klostren som var ansvariga för vingårdarna, vilket medverkade till att hålla kvaliteten uppe.

Turkarna erövrade landet år 1396 och blev kvar i nästan 500 år. Vinproduktionen fortsatte liksom också exporten trots att muslimer officiellt inte avnjuter alkohol, men det fanns kristna bland lokalbefolkningen som drack vin.

När kommunismen infördes i landet 1944 ökade produktionen kraftigt och exporten till Sovjet var stor. Efter landets kollaps 1990 upphörde vinleveranserna österut men med insats av kvalitetsmedvetna producenter görs nu hyggliga viner för marknaderna i väst.

Lokala druvor

Bulgarien ligger mitt på Balkanhalvön med Rumänien i norr och Grekland samt Turkiet i söder. Mot öster avgränsas landet av Svarta havet. Klimatet är inlandspräglat med varma somrar, dock med svalka i bergstrakterna. Jordmånen är mycket varierande, vilket ger utmärkta förutsättningar för olika vin- och druvsorter. Vingårdarna är i stor utsträckning planterade längs Donaus och Maritas dalgångar.

Det finns fem huvudsakliga vinodlingsområden: Donauslätten, Trakien, Svartahavsområdet, Strumadalen och Rosornas dal, känd för sina fantastiska blomsterodlingar. Alla de kända internationella druvorna odlas men också några lokala som Mavrud, som ger mörka, mustiga, kryddiga viner och Melnik som ger kraftfulla, aromatiska viner.

Det finns en stor produktion av hyfsade bordsviner men också kvalitetsviner, ofta med en angivelse om produktionsområdet. Det framställs vin på cirka 100 000 hektar, vilket ger 2 miljoner hektoliter vin.

Sedan 2012 finns det en stark kvalitetsorienterad sammanslutning som vill värna om kvalitet i landet, Bulgarien Wine Export Assosoation.

Vita viner

Bild: Alko

561567 TriCykle Sauvignon Blanc Sémillon Viognier 2014, PGI Tracian Valley. Bulgarien

Ljusgult med frisk doft av citrus och svartvinbärsblad. Smaken är torr och lätt med behaglig örtighet.

Pris: 8,96

Betyg:

Bild: Alko

588337 Leva Chardonnay Muscat 2015. Bulgarien

Halmgult med lätt, druvig, blommig doft och torr smak med en del frukt och syra.

Pris: 8,99

Betyg:

Röda viner

Bild: Alko

007081 Melnik 13, Damianitsa. Bulgarien

Medelrött med angenämt bärig, saftig doft och halvtorr, rätt fyllig, fruktig smak.

Pris: 7,98

Betyg:

Bild: Alko

438347 Carpe Diem Merlot 2013, Midalidare Estate. Bulgarien

Rött vin med välutvecklad doft av plommon och blåbär. Smaken är fyllig med bra frukt och sakliga tanniner.

Pris: 10,98

Betyg:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning