Hybridkrigföring tema för beredskapsövningar

Så här såg det ut när försvaret, polisen och gränsbevakningsväsendet i veckan hade en övning till havs på Finska viken. Bild: Handout

Regionförvaltningsverken i Södra, Västra och Inre Finland samt Pansarbrigaden ordnar beredskapsövningar i Birkland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland.

I övningar deltar alla 42 kommuner i området samt andra myndigheter, kyrkan, representanter för tredje sektorn och näringslivet samt försvarsmakten.

Övningarna är döpta till HÄME17 och PIRKKA17. De pågår 7–9 november. Scenariet bygger på en skärpt internationell situation, där risken för krig är överhängande.

Temat för övningarna är hybridkrigföring med speciellt tonvikt på propagandaattacker. Målsättningen är att känna igen propaganda, skapa en situationsbild på dess omfattning samt öva på korrekta reaktioner till den.

Övningarna kommer för det mesta att ske inomhus. Allmänheten kommer inte att se dem.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54