Huvudvärk, svindel och rytmstörningar – läkare varnar för telefonberoende

Bild: Heikki Saukkomaa

Tusentals finländare lider av tvångsmässigt beroende av smarttelefoner och pekplattor. Överläkare Kaarlo Simojoki på A-kliniken manar nu till eftertanke i användningen av smartteknologi.

Många forskare är oroliga över det beroende som smarttelefoner och pekplattor framkallar för många barn och ungdomar. Beroendet av smartteknologi är svårare att diagnostisera än till exempel drogberoende. Därför är det också knepigare att forska i problemet, uppger dagstidningen Sunnuntaisuomalainen.

– Det handlar om ett vaneberoende som påverkar känslolivet. Det är inte tekniken i sig som är problemet. Det har ingen betydelse om du får Facebook-gillanden via telefonen, pekplattan eller datorn. Det viktiga är att tillräckligt många gillade din statusuppdatering, säger Simojoki till dagstidningen Sunnuntaisuomalainen.

Enligt Simojoki finns det tillsvidare inga finländska vårdprogram eller kliniker som skulle specialisera sig på nätberoende och smartteknologi.

– De som är beroende av smartteknologi har ofta andra beroenden, men det avlägsnar inte vidden av problemen, säger Simojoki.

Många forskare har tidigare varnat för effekterna av ett beroende av smartteknologi. Till exempel professorn i psykiatri, Jyrki Korkeila, har påtalat fysiska symtom såsom huvudvärk, svindel och rytmstörningar som förorsakas av överdrivet nätberoende och ett konstant stirrande på smarttelefonen.

Utöver de fysiska symtomen kan beroendet av smartteknologin medföra sociala problem då studierna eller människorelationerna tar skada av ett tvångsmässigt, konstant blippande på smarttelefonen eller pekplattan.

– Det här problemet berör redan tusentals människor i Finland, säger Simojoki.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00