Huvudstadsregionen tömdes på folk denna sommar

Populära evenemang, såsom Hangöregattan, lockade folk från huvudstadsregionen i juli. Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

Telias statistik avslöjar att folk åkt bort från de större städerna i klart högre grad i sommar än i fjol. I huvudstadsregionen minskade antalet människor i juli med tio procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Telias användardata avslöjar hur kraftigt huvudstadsregionen tömdes på folk i juli månad. Jämfört med i fjol minskade antalet människor i huvudstadsregionen med hela 100 000 personer och jämfört med den "normala" sommaren 2019 minskade antalet med nästan 250 000 personer fler.

"Alla tiders inhemska resesommar verkar ha gått i uppfyllelse enligt våra uppgifter. En tydlig ökning syns i de populära sommarstäderna och i de största stugkommunerna, medan det i de större städerna fanns betydligt färre människor än i juli i fjol", säger chefen för Telias dataenhet Tapio Levä, i ett pressmeddelande.

Största förändringen inom huvudstadsregionen skedde i Grankulla, där antalet människor minskade med hela 14 procent. I Helsingfors och Vanda minskade antalet människor med 9 procent och i Esbo med 8 procent.

I närmare 30 kommuner växte antalet människor med över 10 procent jämfört med förra året, främst i populära stugkommuner.

Användardatan visar även att populära evenemang, såsom Hangöregattan, hade en tydlig effekt. Åland var också ett populärt resmål. På Åland var det i juli månad 7 procent mer folk än året innan. Största ökningen skedde på Kökar, där antalet ökade med rentav 29 procent.

Uppgifterna är insamlade via tjänsten Telia Crowd Insights.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning