Huvudstadsregionen inne i allvarligaste coronafasen – besked om nya åtgärder på fredag

Coronarestriktionerna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla kommer att skärpas på fredag. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla har nått den tredje och allvarligaste fasen av coronaepidemin. På fredag förmiddag lovas besked om nya restriktioner och rekommendationer.

De fyra städerna i huvudstadsregionen är nu inne i fas tre av coronaaepidemin, ibland kallad "samhällsspridning". Det innebär mycket hög risk för att smittan på allvar fått fotfäste och sprids i samhället.

Den bedömningen gör såväl den expertgrupp som utvärderar läget i de nyländska kommunerna som den grupp som fokuserar specifikt på huvudstadsregionen. Grupperna höll separata möten på torsdagen och nådde samma slutsats.

– Vår bedömning grundar sig på att fyra av fem kriterier för fas tre uppfylls. Det enda kriteriet som inte uppfylls är att vi inte har ett stort antal patienter på sjukhus, men det vill vi naturligtvis också förhindra, säger den nyländska gruppens ordförande Markku Mäkijärvi, chefsöverläkare vid HUS, till HBL på torsdagskvällen.

Han påpekar att smittan sprids snabbt i huvudstadsregionen och att läget har förändrats drastiskt på kort tid.

– Nu ser vi också att personer över sjuttio år igen har börjar infekteras. Det är klart att vi måste försöka ingripa.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori som leder den grupp som samordnar coronahanteringen enbart i huvudstadsregionen gör samma bedömning. Vapaavuori lämnade beskedet på Twitter på torsdagskvällen.

De två grupperna har kommit överens om att man på fredag klockan 11 går ut med besked om vilka nya eller skärpta restriktioner fas tre innebär, och vilka nya rekommendationer man ger.

– Det har ju ingen betydelse att vi talar om att vi befinner oss i fas tre om den bedömningen inte åtföljs av åtgärder, säger Mäkijärvi.

Den nyländska gruppen håller ändå fast vid att de övriga kommunerna i Nyland fortfarande befinner sig i fas två.

– Därför behövs det andra åtgärder i städerna som befinner sig i fas tre. Det kommer att bli både fler restriktioner och nya rekommendationer, men vi avvaktar till fredagens presskonferens med närmare besked, säger Mäkijärvi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning