Huvudlösa hästkrafter

Biljakt. Tyrese Gibson gasar på bakom ratten.Bild: Upi media

I termer av bilfetischism och action är den färska Fast & Furious-installationen en våt dröm.

ACTION

Fast & Furious 8

Regi: F. Gary Gray. Manus: Chris Morgan. Foto: Stephen F. Windon. I rollerna: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Jason Statham.

När The Fast and the Furious-sviten en gång landsattes var det en hel del gammal god Roger Corman över det hela. Underförstått: här fanns det gott om brudar, bisir och bränt gummi, modell värsta skrotrallyt.

Men det var då det. På sistone har den bilburna filmserien sökt sig allt längre bort från sina rötter, något som med all tydlighet gäller också för Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious) i regi av F. Gary Gray (Straight Outta Compton).

Längre räcker det inte med kåt på plåt, nej. Nu handlar det om att rädda hela jäkla världen från undergång.

Fast det är inget som framgår av den sköna prologen med handlingen förlagd till Havannas gator och gränder. Här är det gamla bekanta Dominic Toretto (Vin Diesel) som utmanar en av bygdens egna söner, detta genom ett närmast antikt dollargrin, kubansk hårdvaluta.

Men det här är förstås endast lugnet före stormen, för innan vi vet ordet av knackar Charlize Therons cyberterrorist, Cipher, på motorhuven. Hon är mån om att lägga beslag på ett EMP-vapen av det slag som slår ut elnät och sånt.

Renodlad action

Lägg till en hållhake som heter duga och den gode Dom hamnar på kollisionskurs med sina vapenbröder, bland dessa flickvännen Letty (Michelle Rodriguez) och högra handen och agenten Hobbs (Dwayne Johnson).

Ett är säkert: man får valuta för pengarna. I termer av bilfetischism och action är den färska Fast & Furious-installationen en våt dröm från början till slut. Bilar kvaddas och hela stadsdelar jämnas med marken, nästan åtminstone.

Vad synd då att manuset i övrigt är i tjockare laget. Måhända vankas det en strof eller två om det här med att blod är tjockare än vatten, men annars fuskar man ju helt bort det personpsykologiska rävspelet.

Resultatet är en renodlad actionrulle som sällan eller aldrig skyr det eskapistiska, som i stället för att hänga i bilverkstaden och sätta trafikpolisen på pottan råddar med ryska kärnvapendepåer.

Det är nåt som lämpar sig bättre i en James Bond-film, inte i en filmsvit med skit under naglarna.

Krister Uggeldahl

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00