Huvudåtalad i droghärva är misstänkt för nya brott – har häktats i sin frånvaro

Niko Ranta-aho erkände under rättsprocessen i det så kallade Katiska-fallet att han gjort sig skyldig till brotten. Nu har han häktats misstänkt för brott som han ska ha begått när han varit på fri fot. Bild: Emmi Korhonen

Niko Ranta-aho har häktats i sin frånvaro. Han är en av de huvudåtalade i en omfattande narkotikarättegång i Helsingfors och har gått fri i väntan på dom.

I juni släpptes Niko Ranta-aho, som är en av de huvudåtalade i den omfattande Katiska-droghärvan, fri i väntan på sin dom. Rättegången inleddes på våren och avslutades i oktober vid Helsingfors tingsrätt.

På tisdagen häktades han i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för brott som ska ha skett under tiden han varit ute ur häktet. Det här visar handlingar från tingsrätten i Birkaland som Ilta-Sanomat var först att rapportera om.

Ranta-aho har häktats misstänkt för grovt narkotikabrott som ska ha skett i Vanda från slutet av augusti till mitten av november, och i Helsingfors i mitten av november. Dessutom har han häktats misstänkt för grovt skattebedrägeri i Tammerfors mellan 2016 och maj 2020.

Det är Centralkriminalpolisen som utreder de nya brottsmisstankarna.

Dom i narkotikahärvan Katiska väntas under våren. Sammanlagt står 54 personer åtalade i den. De misstänkta brotten skedde mellan 2016 och 2019.

Åklagaren har yrkat på fängelsestraff på 13 år för Ranta-aho.

Niko Ranta-aho nekade först till alla brott men fallet tog en överraskande vändning då han plötsligt erkände dem. Han avslöjade också platser där droger hade gömts.

Häktning i sin frånvaro är en förutsättning för att en europeisk häktningsorder ska kunna utfärdas. Ranta-aho har erkänt att han har lett verksamheten från Spanien.

Läs också: 150 sidor åtal i den största narkotikahärvan i Helsingfors tingsrätts historia – över 50 åtalade i samband med narkotikabrott

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att hela rättegången skulle ha avslutats i juni, det korrekta är oktober. Det var i juni som Ranta-aho släpptes ur häktet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning