Hussein al-Taee till sjukhus, partiet behandlar hans situation senare

Riksdagsledamot Hussein al-Taee (SDP). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

SDP:s färska riksdagsledamot Hussein al-Taee har tagits in på sjukhus och blir på sjukledighet, uppger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

Riksdagsledamot Hussein Al-Taee (SDP) har varit i hetluften de senaste veckorna, sedan det kommit fram att han skrivit flera hatiska inlägg på sociala medier om bland annat judar, kurder och homosexuella. Han har beklagat skriverierna djupt och skriver att hans världsbild i dag är en helt annan. Ursäkterna har riktats bland annat mot al-Taees långvariga arbetsgivare, fredsmedlarorganisationen CMI.

I dag stod det också klart att Riksåklagarämbetet har bett polisen överväga att inleda en förundersökning mot al-Taee. Bakgrunden var att en privatperson vänt sig till Riksåklagarämbetet.

Det var på kvällen på valborgsmässoafton som al-Taee togs in på sjukhus, och från och med i dag är han sjukskriven, uppger socialdemokraterna i ett pressmeddelande. Gruppordförande Antti Lindtman kommenterade läget under en presskonferens i dag.

Lindtman fick kännedom om al-Taees hälsoläge på kvällen den första maj, och hade då kontakt med honom. Än så länge är det inte klart hur lång sjukskrivning det blir. Om det informeras senare, enligt Lindtman.

Under sjukskrivningen deltar al-Taee inte i riksdagsarbetet. Han blev invald i riksdagsen som ny ledamot från Nylands valkrets.

"Handlar om hur mänsklig ork räcker till"

– Hälsoinformation är något som hör till privata uppgifter också för en riksdagsledamot, och det är vars och ens eget val hur mycket man informerar. Men det kan man nog säga, att de senaste veckorna varit svåra, och att den här frågan hänger ihop med det. Det handlar om hur ens mänskliga ork räcker till. Nu är det viktigt att tillfriskna, säger Lindtman.

Det betyder att partiet tills vidare inte tar ställning till eventuella repressalier mot al-Taee. SDP:s grupp hade möte på torsdagen.

Om Riksåklagarämbetets beslut att be polisen överväga förundersökning säger Lindtman att han fick veta det via nyheterna, men tar inte ställning till saken.

– Polisen utreder saken, och vi önskar dem arbetsro, säger Lindtman.

Riksdagsledamot Tytti Tuppurainen sade på väg till gruppmötet att det är en beklaglig situation och tragiskt då hälsan sviker.

– Det gällde också allvarliga frågor och jag är personligen besviken över att han inte i sin tidigare redogörelse för gruppen varit uppriktig. Det är beklagligt. Men jag vill också säga att det är viktigt att be om förlåtelse och ge förlåtelse. Vi ger nu det, och han får möjlighet att uppvisa förändring säger Tuppurainen.

Hon anser själv att det inte kräver mer i det här skedet, såvida inte ny information kräver att saken diskuteras på nytt.

Lindtman upprepade före gruppmötet att man inte behandlar detta vidare förrän al-Taee är tillbaka.

– Vi återkommer till saken när Hussein har fått tillräckligt med tid för att återhämta sig och fått sig själv i skick.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning