HUS:s chefsöverläkare: Res inte utanför Nyland över jul – nu behövs skärpta restriktioner

Res inte utanför Nyland i jul för att inte sprida smittan, vädjar HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Coronasmitta från södra Finland börjar redan synas hos smittspårarna i andra delar av landet. För att inte sprida mer smitta bör vi undvika att resa i väg över jul, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid HUS.

Smittspridningen i Nyland ligger fortfarande på samma nivå där den parkerade efter att ha rakat i höjden för ungefär fyra veckor sedan. Ökningen har avtagit, men antalet fall ligger fortfarande på ungefär 1 600 per vecka.

Det är för mycket, anser chefsöverläkaren Markku Mäkijärvi vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, och vädjar till nylänningarna om att inte resa ut ur landskapet över jul.

– Tanken är att försöka minimera sådana kontakter som man inte har i vardagen. Man kan föreställa sig att folk nu lever lite som i en bubbla, med dem som bor i samma hushåll och närkretsen. Den här bubblan borde vi nu försöka hålla oss i. Reser man i väg utanför bubblan och träffar folk man inte träffar i vardagen ökar kontakterna och smittrisken, säger Mäkijärvi.

Träffa gärna nära och kära utomhus den här julen för att minska smittrisken, uppmanar Institutet för hälsa och välfärd inför jul. Bild: KSF Arkiv

Det gäller inte minst då man hälsar på nära och kära som man inte annars träffar. Då kan det vara extra svårt att hålla avståndet och tänka på säkerhetsföreskrifterna.

– Jag förstår att det kan kännas svårt, och fel också, att inte vara med de nära och kära under julen som man kanske inte träffar så ofta. Men nu är det viktigt att försöka göra den här julen och nyåret annorlunda, och tillbringa den med den närkrets man annars också träffar, säger Mäkijärvi.

Även om huvudstadsregionen är värst drabbad medan det finns andra orter i Nyland med få smittfall tycker Mäkijärvi inte det är meningsfullt att spjälka upp landskapet i mer och mindre riskfyllda områden.

– I praktiken rör sig folk och träffas inom landskapet, oberoende om de bor i huvudstadsregionen eller inte. Det är bättre att se på Nyland som ett område, även om det statistiskt finns flest fall i Helsingfors, säger Mäkijärvi.

Någon statistik på exakt hur smittan spridits den senaste tiden finns ännu inte, men enligt Mäkijärvi vittnar kollegerna i andra sjukvårdsdistrikt nu om att smittspårningen uppdagar fler fall där smittan kommit från andra delar av landet.

– Den signalen måste vi ta på allvar.

Hur ska man tänka – kan man alls träffa barnbarnen, eller mor- och farföräldrarna, i jul?

– Det är en tuseneurosfråga. Om de hör till närkretsen och man annars också träffas kanske risken är mindre, men den saken måste man avgöra från fall till fall. Jag förstår så väl hur värdefullt det är att träffas, men det här är en så speciell jul att man noga måste överväga risker och nytta med att träffas, säger Mäkijärvi.

Tänk på det här, uppmanar Institutet för hälsa och välfärd:

Kom överens på förhand med nära och kära om hur ni firar julen så säkert som möjligt.

Gör dina juluppköp utanför rusningstid eller beställ varor via nätet.

Glöm storstädningen och fokusera på att hålla händer och ytor rena.

Fira i grupper om mindre än tio personer, helst hemma tillsammans med de närmaste.

Om du ändå väljer att åka på besök, fundera på om det är möjligt att övernatta på hotell.

Att träffas utomhus är ett bra sätt att umgås – besök till exempel begravningsplatsen tillsammans.

Feststunder kan ordnas också på distans – ät till exempel julmåltid med släkten eller sjung julsånger tillsammans på distans.

Träffa ingen om du får symtom, och kontrollera att du och dina närstående har Coronablinkern installerad.

Glöm inte: Nu om någonsin är det tillåtet att slänga sig i soffan och lata sig.

Att sitta glest runt bordet och vädra ofta är inget som Mäkijärvi skulle förlita sig på.

– Det är nog riskfyllt att förlita sig på några tricks. Hem är ändå oftast inte så stora, och mängden luft så pass liten, att det knappast kan betraktas som säkert. Allra tryggast för alla parter är att fira med dem som bor i samma hushåll.

"Beredskapslagen bra verktygsback"

För att få ned antalet smittfall efterlyser Mäkijärvi strängare restriktioner. Ungefär 1 600 fall per vecka och 4 procent positiva testsvar i Nyland är en alltför hög och riskfylld nivå, menar han.

– Från den här nivån kan kurvan också lätt skjuta i höjden, se bara på till exempel Danmark och Tyskland. Där har man varit tvungen att ta till verkligt tuffa åtgärder för att begränsa smittan. Vi ska inte göra samma misstag, säger Mäkijärvi.

Nyland och flera andra regioner befinner sig nu i epidemins allvarligaste fas, fasen för samhällsspridning.

– Målet måste vara att få slut på smittspridningen så att vi kommer tillbaka till basnivån, som rådde i somras och i början av hösten. Får vi inte ned smittfallen nu kan vi bli tvungna att leva med stränga restriktioner hela våren fram till midsommar, säger Mäkijärvi.

Kommunerna inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och regionförvaltningsverket har redan tagit i bruk de flesta av de verktyg de har för att bromsa spridningen.

– Då behövs statsmakten, som kan skärpa restriktionerna om den vill. Beredskapslagen är en verktygslåda som erbjuder flera verktyg.

Vilka verktyg behövs nu?

– Skolor, arbetsplatser och hobbyer tar snart paus, men ytterligare begränsningar för restaurangerna kunde övervägas. Antingen kunde öppettiderna begränsas ytterligare eller så kunde de stängas för annat än hämtmat. Det skulle säkert ha effekt, säger Mäkijärvi.

Dessutom anser han att sammankomster kunde förbjudas helt, och offentliga platser stängas i högre grad än nu.

Hur är det med skolorna?

– Jullovet inleds snart och då stängs skolorna hur som helst. Frågan är snarast om de ska öppna igen på samma sätt efter årsskiftet. Det beror på vilken situationen är sedan.

Hur bråttom är det med ytterligare restriktioner?

– Som jag ser det skulle det löna sig att skärpa restriktionerna inom en vecka.

Finns det risk för en ny topp i smittkurvan efter julhelgens firande?

– Det är jättesvårt att säga. Å ena sidan tar skolor och hobbyer paus och folk är jullediga, men å andra sidan kan det hända att folk träffas mer. De här faktorerna kan ta ut varandra i någon mån, men förmodligen stiger antalet smittfall.

Det finns ändå ljus i tunneln.

– Jag hoppas att folk orkar kämpa lite till och följa anvisningarna. Våren och vaccinerna är på väg, och ju bättre situationen är efter nyår desto bättre blir våren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning