Husockupanter på Villinge ställer till med trubbel för nya hyresgäster – "Oacceptabelt"

Det ockuperade huset är en gammal förrådsbyggnad som liknar den på bilden.Bild: Mostphotos

Ockupanterna har vistats i Villa Wildablicks förrådsbyggnad på Villinge i tre somrar, skriver Helsingin Sanomat. Nu har Helsingfors stad hyrt ut villan med tillhörande byggnader till en privatperson.

Helsingin Sanomat rapporterar att gruppen som ockuperat förrådsbygganden på Villinge inte tänker lämna platsen trots att Helsingfors stad, som äger fastigheten, uppmanat dem att avlägsna sig. Staden har nämligen hyrt ut villan med tillhörande byggnader till en privatperson med ett kontrakt som börjar den 15 juli.

Enligt Markku Metsäranta vid Helsingfors stads fastighetsbyrå har staden försökt förhandla med ockupanterna men ingen gemensam lösning har nåtts.

– Vi kan inte acceptera att någon använder stadens utrymmen utan att betala i situationer då det går ut över stadsborna, säger Metsäranta till HS.

Enligt ockupanterna själva blev hyresförhandlingarna med dem aldrig slutförda. De skriver på Facebook att de varit redo att hyra utrymmet för en "formell summa". Den nya hyresgästen hyr fastigheten för 333,33 euro i månaden. Det låga priset är enligt HS en följd av husens dåliga skick.

När ockupanterna inte lämnat byggnaden trots uppmaningen att avlägsna sig innan den nya hyresgästens kontrakt trädde i kraft bytte staden lås på alla byggnader som ingår i fastigheten. Men enligt Metsäranta hade alla låsen slagits sönder. Disponenten har gjort en polisanmälan.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33